Wpis z mikrobloga

#dzialalnoscgospodarcza #prawo
Mam zamiar założyć jednoosobową działalność w zakresie usług informatycznych przez internet. Nigdy nie prowadziłem działalności i jestem kompletnie zielony

1. Czy to prawda że państwo będzie mi #!$%@?ć ok. 60% dochodów? (razem z ZUSem)
2. Czy oprócz opłaty skarbowej (chyba 200 zł/mies) urzędasy jeszcze będą coś ode mnie ciągnąć?
3. Umowa zlecenie/o dzieło. Może być spisana drogą elektroniczną czy trzeba jakieś papiery posyłać?
  • 38
1. Czy to prawda że państwo będzie mi #!$%@?ć ok. 60% dochodów? (razem z ZUSem)

@omcia: jaka forma opodatkowania? Będziesz VATowcem?

2. Czy oprócz opłaty skarbowej (chyba 200 zł/mies) urzędasy jeszcze będą coś ode mnie ciągnąć?

@omcia: że co?

3. Umowa zlecenie/o dzieło. Może być spisana drogą elektroniczną czy trzeba jakieś papiery posyłać?

@omcia: może być nawet skan
@omcia: 1. to zalezy od formy opodatkowania. ale zus to stała kwota 1200 na msc. jak pierwsza dzialalnosc to zus preferencyjny przez pierwsze dwa lata 430 zl chyba.

2. co to jest oplata skarbowa? za co? podatek dochodowy mozesz rozliczac miesiecznie lub kwartalnie

3. elektronicznie (zdjecie podpisanego dok. wystarcza)
@omcia: @omcia: Podatek dochodowy na zasadach ogólnych 18%, VAT (jeśli wybierzesz) 23%, ZUS przez pierwsze 2 lata preferencyjny ok. 600zł. Rozliczasz się co miesiąc lub kwartalnie (wedle wyboru). Nie ma żadnej opłaty skarbowej w kwocie 200zł, tylko te podatki które wymieniłem powyżej. Najbezpieczniej umowę wysyłać pocztą, ale to wyczujesz po kliencie. Jak współpraca idzie dobrze to równie dobrze możecie załatwić to mailowo. Ogarnij sobie wzór umowy, który będziesz podsyłać klientom
@omcia: W skrócie. Jeśli nie zakładasz, że zarobisz w rok więcej niż 85k netto to wybierasz podatek na zasadach ogólnych 18%. Co roku do końca stycznia masz prawo zmienić formę opodatkowania.
@omcia:
ZUS : 470-480zł /mies (przez pierwsze 2 lata, ale nie możesz pracować dla byłego pracodawcy itp, jest kilka wyjątków)
Podatek zależny od formy rozliczeniowej.
- Zasady ogólne: 18% dochodu, jeśli dochód przekroczyliby kwotę 85.528 zł rocznie i płacisz podatek 32% - od nadwyżki ponad tę kwotę.
- Ryczałt (17% / 20%) - "W przypadku programistów taka możliwość istnieje jeśli dotyczy usług IT (stawka 20%), a także doradztwa w zakresie sprzętu
@Vandzior: Liniowy to stały podatek 19% niezależny od dochodu jaki uzyskaliśmy. Idealny dla osób zarabiajacych powyżej 85k rocznie. Z minusów - nie odliczamy kwoty wolnej od podatku i tracimy ulgi podatkowe na rodzine, dzieci etc.
Popraw mnie, jeśli uważasz, że coś pomyliłem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Vandzior: nie uwzględniłeś żadnych kosztów. Nie da się nie dać mieć żadnych kosztów( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dodam, że warto ogarnąć sobie księgową i mieć wszystko w dup... Koszt miesięczny księgowej w takim Wrocławiu to 150-200zł.

Czyli jakies ~2k rocznie wywalone w błoto, jednoosobową dzialalnosc jest w stanie kazdy roliczyc