Aktywne Wpisy
rales +166
tag do obserwowania --> #sredniasondazysejm
07-13 PAŹDZIERNIKA 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 33,7% - 188 mandatów (⬇ 2,1%)
2. Koalicja Obywatelska - 27,8% - 149 mandatów (⬇ 0,7%)
3. Trzecia Droga - 10,4% - 43 mandaty (⬆ 1,4%)
4. Lewica - 9,9% - 40 mandatów (⬆ 1,2%)
5. Konfederacja - 8,4% - 39 mandatów (⬇ 1,3%)
07-13 PAŹDZIERNIKA 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 33,7% - 188 mandatów (⬇ 2,1%)
2. Koalicja Obywatelska - 27,8% - 149 mandatów (⬇ 0,7%)
3. Trzecia Droga - 10,4% - 43 mandaty (⬆ 1,4%)
4. Lewica - 9,9% - 40 mandatów (⬆ 1,2%)
5. Konfederacja - 8,4% - 39 mandatów (⬇ 1,3%)
WujaTHC +170
Mam nadzieje że każdy z was spełni swój obywatelski obowiązek i pójdzie w niedziele zagłosować. To chyba będą najważniejsze wybory w historii tego kraju i naprawdę każdy powinien skorzystać z tego świętego prawa demokracji... Pokażmy że jesteśmy społeczeństwem obywatelskim.
Plusują ci którzy będą głosować. Pozdrawiam dla was cieplutko.
#wybory #pis #konfederacja #koalicjaobywatelska #demokracja #polska
Plusują ci którzy będą głosować. Pozdrawiam dla was cieplutko.
#wybory #pis #konfederacja #koalicjaobywatelska #demokracja #polska
Mam zamiar założyć jednoosobową działalność w zakresie usług informatycznych przez internet. Nigdy nie prowadziłem działalności i jestem kompletnie zielony
1. Czy to prawda że państwo będzie mi #!$%@?ć ok. 60% dochodów? (razem z ZUSem)
2. Czy oprócz opłaty skarbowej (chyba 200 zł/mies) urzędasy jeszcze będą coś ode mnie ciągnąć?
3. Umowa zlecenie/o dzieło. Może być spisana drogą elektroniczną czy trzeba jakieś papiery posyłać?
@omcia: jaka forma opodatkowania? Będziesz VATowcem?
@omcia: że co?
@omcia: może być nawet skan
2. co to jest oplata skarbowa? za co? podatek dochodowy mozesz rozliczac miesiecznie lub kwartalnie
3. elektronicznie (zdjecie podpisanego dok. wystarcza)
Oplata za firme
Nie wiem jaka forma opodatkowania, jakie są inne oprócz VATu?
ZUS : 470-480zł /mies (przez pierwsze 2 lata, ale nie możesz pracować dla byłego pracodawcy itp, jest kilka wyjątków)
Podatek zależny od formy rozliczeniowej.
- Zasady ogólne: 18% dochodu, jeśli dochód przekroczyliby kwotę 85.528 zł rocznie i płacisz podatek 32% - od nadwyżki ponad tę kwotę.
- Ryczałt (17% / 20%) - "W przypadku programistów taka możliwość istnieje jeśli dotyczy usług IT (stawka 20%), a także doradztwa w zakresie sprzętu
@Vandzior: nie uwzględniłeś żadnych kosztów. Nie da się nie dać mieć żadnych kosztów( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czyli jakies ~2k rocznie wywalone w błoto, jednoosobową dzialalnosc jest w stanie kazdy roliczyc