Wpis z mikrobloga

Rok temu Microsoft wypuścił powershell na Linuxa. Przydałaby mi się możliwość administracji AD spod Linucha ale do tego potrzebny jest moduł ActiveDirectory. 10 miesięcy temu Microsoft nie wykluczał kwestii wypuszczenia modułów do AD i SharePointa.

Zmieniło się coś w tej kwestii? Bo trochę nie chce mi się z jakąkolwiek głupotą odpalać VMa z Windą tylko żeby użyć powershella albo przystawek ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#linux #it #sysadmin #windows #pytanie
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@biczek: chodzi mi w sumie dosłownie o powershella z przystawką bo większość rzeczy sprowadza się do administracji userami. GPO robiłbym pewnie spod Windy ( może kiedyś uda mi się przepchnąć Puppeta xd). Takie duperele jak reset hasła/dodawanie/wyłączanie użytkowników/modyfikowanie pół chciałem spod Linucha robić. No nic, ADToolem nie będę się bawił bo to nie robota.
  • Odpowiedz
@biczek: niby można podobno z powershella tworzyć sesję z terminalem np. z wirtualki. Ciekawi mnie czy miałbym dostęp do modułów czy tylko lokalny zasób tego co ma Linux pod ręką. Tak czy siak wirtualke będę musiał włączać xd Dzięki za pomysł tak czy siak ʕʔ
  • Odpowiedz
@mlglegitnoscopez: mam taką głupią wizje, ale nie wiem czy dobrze kojarzę.
Jest chyba już powershell na linuxy, do tego wydawanie zdalnych komend nie da rady?
Tak..
Tak..
Tak wiem, składnia powershella jest p--------a, mimo, że sama powłoka to jeden z lepszych pomysłów MSa.
  • Odpowiedz