Wpis z mikrobloga

Czołem, jeśli nie macie jeszcze pomysłu na dzisiejszą szamkę, to podrzucam przepis (ʘʘ)

Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej (najlepiej z kością)
1 żółta papryka
1/2 zielonej papryczki chilli
pęczek kolendry
opakowanie małych tortilli
cytryna

Na sos hoisin:

4 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki masła orzechowego
1 łyżka miodu lub brązowego cukru
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 ząbek startego czosnku
szczypta ostrej papryczki w proszku
szczypta świeżego czarnego pieprzu

Na karmelizowaną cebulę:

1 duża czerwona cebula
1,5 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy sos hoisin: w niewielkim rondelku umieszczamy wszystkie składniki, gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Kiedy sos będzie jednolicie gładki, zdejmujemy z ognia.

Łopatkę wieprzową pozbawiamy kości, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i dodajemy wcześniej przygotowany sos hoisin. Całość odstawiamy na 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 110 stopni, pieczemy przez około 5 godzin bez przykrycia i termoobiegu. Kiedy pieczeń będzie zarumieniona odstawiamy na 10 minut, a następnie rozdzielamy za pomocą dwóch widelców.

Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w podłużne plastry, Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy przez około 10 minut do jej zmięknięcia. Dodajemy ocet balsamiczny i cukier, całość mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty. Zdejmujemy z ognia. Możemy wymieszać z mięsem, ale nie jest to konieczne.

Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Żółtą paprykę kroimy w podłużne paski, papryczkę chilli siekamy jak najdrobniej. Liście kolendry odrywamy od łodygi. Placki tortilli podgrzewamy na patelni z każdej strony. Nakładamy mięso, karmelizowaną cebulę, oba rodzaje papryk. Całość posypujemy kolendrą, składamy na pół i skrapiamy cytryną.

#jedzenie #gotujzwykopem #foodporn #gotujzmikroblogiem
CookMagazine - Czołem, jeśli nie macie jeszcze pomysłu na dzisiejszą szamkę, to podrz...

źródło: comment_1DqgWCxhGMmYEMQTgUrEcqE807ovxt5X.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz