Wpis z mikrobloga

Jestem zainteresowany webdevem, i chciałbym pracować przy jakichs ciekawych projektach. Wstępnie ogarnalem sobie jave i c#, chwilę w nich popisałem i w sumie bardziej podoba mi się c# aczkolwiek nie dotykałem frameworkow, a właściwie też o to się tu rozchodzi.

No i za Java przemawia większą popularność i więcej ofert pracy, i chyba ciekawsze projekty, bo większość jakichś dużych korporacji korzysta z javy

Dodam że do dyspozycji mam jedynie maca pro wiec nie mam windowsa, ale chyba to już nie jest problem w net core

Tl:dr
Asp.net czy spring? Wasze opinie i przemyslenia bym poprosił abyście mi pomogli podjąć decyzję

#programowanie #naukaprogramowania #csharp #java
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Akke: W springu nic nie robiłem, ale kumple javovcy psioczyli na springa. "Java nie nadaje się na frontend", ale to tylko cytat kogoś, kto robił 10 lat w Javie.

Asp.net core ładnie śmiga na macu. Ale core średnio z firmami obecnie prawdę mówiąc może być - choć znam przypadki, gdzie były robione projekty w corze właśnie.

Java jest starsza i popularniejsza - łatwiej o pracę, ale też łatwiej o legacy
  • Odpowiedz
@Akke: jeżeli masz tylko maczlka to raczej nie ma sensu się rozwodzić, idź w Jave. Zresztą tak naprawdę składnia jest tak zbliżona, że nie ma żadnego problemu przesiąść się na C#, gdybyś nagle chciał coś zmienić.
Jedyne czego będziesz musiał się douczyć to frameworków (gdzie w sumie, koncept jest zwykle taki sam. kolejka to kolejka, ORM to ORM czy to będzie jakiś napisany w dla Javy czy dla C#)

Osobiście
  • Odpowiedz