Wpis z mikrobloga

Widzę, że na główną wleciał news o 12-latku, który zginął pędząc na elektrycznej hulajnodze i zaczęły się rozważania co zrobić, żeby poprawić sytuację. Żeby zobrazować skalę absurdu tego, gdzie żyjemy, podam przykład reportażu z Faktów TVN właśnie o wypadkach nieletnich na takich hulajnogach.

Otóż wyobraźcie sobie, że DWUKROTNIE wyemitowano praktycznie identyczny materiał i jako rozwiązanie problemu podano wprowadzenie nakazu jazdy w kaskach. TAK, TYLKO TO.

Nie było ani słowa o wpajaniu dzieciakom bezpiecznej jazdy, o nauce przepisów, o braku zaufania na drodze, o respektowaniu innych, zero. Jedynym rozwiązaniem wg TVN jest kupno kasku.

To tak jakby kierowcom BMW powiedziano, że mają włączyć światła i zapiąć pasy, ciul z tym, że pędzą 200 w zabudowanym. Najważniejsze są zapięte pasy i tyle.

Takie jest właśnie pompowane rozwiązanie do grażyn i madek - kask rozwiąże wszystkie problemy, a przecież Fakty ogląda całe multum takich ludzi. A jeździć można jak się chce byle jak, byle gdzie i nie zważając na innych.

#wypadek #polska #polskiedrogi #hulajnogaelektryczna
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jedynym rozwiązaniem wg TVN jest kupno kasku.

@Sathanas_Gloriam: No to pokaż ten reportaż, zweryfikujemy Twoje wymysły.

Bo coś mam takie wrażenie, że padło tam o wiele więcej, niż nam próbujesz wmówić, a apele o kaski są akcentowane, bo to najprostszy i najszybszy sposób na zwiększenie przeżywalności - ograniczenia techniczne czy w przepisach są bardziej skomplikowane do wdrożenia.
  • Odpowiedz
@dr_papieros: Jeśli było wyemitowane w Faktach, to mogło być to. Widziałem dwa takie reportaże jakieś 2-3 tygodnie temu, praktycznie identyczne, praktycznie dzień po dniu. Zapamiętałem, bo aż skisłem jak nie było słowem o bezpiecznej jeździe, tylko te kaski i nic więcej.
  • Odpowiedz
Nie było ani słowa o wpajaniu dzieciakom bezpiecznej jazdy, o nauce przepisów, o braku zaufania na drodze, o respektowaniu innych, zero. Jedynym rozwiązaniem wg TVN jest kupno kasku.

@Sathanas_Gloriam: Klasyka, bo BRD zajmują się miernoty drogowe xD

Tak samo jest w przypadków samochodów - można nauczyć ludzi jeździć szybko i bezpiecznie (przede wszystkim bezpiecznie), ale miernoty drogowe jak @lobo wolą postawić fotoradary wszędzie, choć prawie wszystkie wypadki dzieją się
  • Odpowiedz
  • 19
można nauczyć ludzi jeździć szybko i bezpiecznie

@cwlmod: No wiadomo misiu, że jesteś z tych co jeżdżą szybko, ale bezpiecznie. Z tym, że się rozbiłeś minimum 3 razy i dodatkowo się chwalisz jak jeździsz na łysych letnich oponach po oblodzonej publicznej drodze więc może o bezpieczeństwie to ty się nie wypowiadaj bo jak zwykle się ośmieszasz :)

a najczęstszym powodem jest wymuszenie pierwszenstwa ¯\(ツ)/¯

Np. ten zjazd z obwodnicy na
  • Odpowiedz
@Sathanas_Gloriam: Absolutny zakaz dla osób poniżej 16 roku życia i tyle.
Dzieciak ledwo wystający nad kierownicę nie ma jak nad pojazdem panować

I przede wszystkim walić grubymi mandatami w rodzica jak młody będzie odwalać.
  • Odpowiedz
@rem222: na początku roku kupiłem sobie samobójkę do dojazdów do pracy, do póki jej nie miałem to nie zwracałem uwagi na głupotę dorosłych ludzi.
Ciemny poranek, nic nie widać i dobre 50% osób jeździ bez świateł, w ciemnych ubraniach, niektórzy nawet mają wyłączone swiatlo stopu bo korzystają z pierwszego poziomu rekuperacji, jadą raz chodnikiem, raz ulicą, kierunków czy ręki nie używają, nie odwracają się by się upewnić czy nie wpadają
  • Odpowiedz
@Sathanas_Gloriam: ale tutaj edukacja nic nie da, dzieciaki maja jeszcze za malo rozwiniety mozg, nie pojma tego. Jedyne co by pomoglo to ban hulajek tak do 24 roku jak z motocyklami. I jeszcze na zdrowie by im wyszlo jakby musieli sie przesiasc na zwykly rower
  • Odpowiedz
@open_or_die:

Zakaz poniżej 16 roku nic nie zmieni bo głupota nagle nie znika

jednak cos moze zmienic bo wiem ze jest taka czesc mozgu ktora odpowiada za ryzykowne zachowania, chyba plat czolowy i ona sie najdluzej rozwija u czlowieka. Dlatego mlodzi maja wyzsze oc. Starszej osobie tak nie o--------a jak mlodemu, jak zobaczy samice to tez tak hormony nie uderzaja zeby sie popisywac
  • Odpowiedz
@f9JXBEArQ2H4TKl: nic nie zmieni.
Jedyna opcja to łapanki i karanie każdego kto nie jeździ w kasku. Jeśli będzie obowiązek jazdy w kasku ale nikt nie będzie tego pilnował to nikt go nie będzie zakładał.
A z tego co pamiętam osoby poniżej 16 roku nie mogą być karane za wykroczenia.
  • Odpowiedz

@Sathanas_Gloriam: Edukacja o tym, jak się poruszać na drodze jest od zawsze i co z tego? Nie pamiętasz, jak to jest być dzieckiem i jak bardzo się wtedy słucha rad starszych? Obowiązek noszenia kasku jednak łatwiej wyegzekwować, a przynajmniej sobie głupiego łba
  • Odpowiedz
Nie było ani słowa o wpajaniu dzieciakom bezpiecznej jazdy, o nauce przepisów, o braku zaufania na drodze, o respektowaniu innych, zero. Jedynym rozwiązaniem wg TVN jest kupno kasku

@Sathanas_Gloriam: A próbowałeś kiedyś zarobić na wpajaniu braku zaufania?
  • Odpowiedz