Wpis z mikrobloga

Szukam jakiegoś sprawdzonego sposobu na usmażenie dobrze piersi :) Brzmi banalnie, ale mam z tym mały problem. Zwykle robię go w kostkę + sos i ryż/makaron (standard), tylko chcę robić obiad na parę dni do pracy i tu pojawia się problem, bo taki kurczak, który przeleży noc w sosie potem smakuje jak kupa (wg mnie), chcę po prostu zrobić teraz wszystko zrobić osobno, ale do końca nie wiem jak smażyć cycki, macie jakiś sposób, zwykle robiłem na rozgrzanej patelni smażyłem krótko w wysokiej temperaturze, czasami wyszły idealne soczyste w środku, czasami straszne gówno (może przez te cudowne marketowe piersi - ostatnio na głównej był temat), jak długo smażę to potem są suche, więcej sposobów nie znam xD ostatnio kumpel mówił o duszeniu z cebulką, potem są podobno super. Jakie macie sposoby, pytam też o gotowanie długoterminowe, chciałbym np. dzisiaj wieczorkiem zrobić sobie więcej i bym miał jeszcze we wtorek do pracy obiad.

#mirkokoksy bo kurczak to ich drugie imię #gzw #gotujzwykopem #dieta #gotowanie #przepisy
  • 12
@grastanislaw: niestety ale pierś najlepiej wychodzi (jak sam zauważyłeś) smażona w bardzo wysokiej temperaturze, gdy olej niemal dymi. Spróbuj kombinacji, tj. najpierw krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni (oczywiście nie przesadzając) żeby zbrązowić i zamknąć pory, potem dorzuć cebulę/paprykę/cokolwiek i duś jakiś czas na małym ogniu. Powinna wyjść idealnie. Smacznego.
@grastanislaw: nie kroj w kostke! Z zewnatrz sie przesmazy a w srodku bedzie ok. Pokoroj w cienkie plasterki, wtedy cala piers usmazy sie jednakowo. Czas smazenia powinien byc krotki, zeby bialko sie scielo ale piers nie wysuszyla. Najlepiej kroic w plasterki jak kurczak jest jeszcze "w polowie" zamroznony. Good luck ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@grastanislaw: możesz jeszcze na gorącą patelnię z kapką oleju wrzucić na dosłownie po 2 min na każdą ze stron potem zdjąć, zawinąć w srebro i wrzucić do piekarnika (200stopni) na 10-15min
dla mnie mięso wychodzi idealne, jest pyszne i soczyste