Wpis z mikrobloga

Pisze ktoś w #reactnative ? Zastanawiam się czy się tym frameworkiem nie pobawić i nie pisać na obie platformy. Chciałbym poznać jakieś opinie.
#programowanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NieUsune: bo to nie było zbyt stabilne kiedy ostatnio sprawdzałem, z tego co wiem to są braki w dokumentacji. No i pytanie jak będzie wyglądało wsparce dla tego frameworka za rok. Sam pomysł bardzo mi się podobał, ale wystarczy że nie działa to z pudełka na emulatorze w Android Studio i już można zacząć się zastanawiać.
  • Odpowiedz
  • 0
@mdfk polecam. Wszystko szybko się starzeje, dużo rzeczy się sypie, ale jest fun, są jakieś firmy robiące w tym i ogólnie postrzegam teraz RNa jako późną betę mogącą ugrać całkiem sporo.

@Paczek_w_masle
@NieUsune w Polsce jak w lesie. Kilka firm maksymalnie coś robi w RN i często nie robią jawnej rekrutacji tylko po znajomych znajomych się rozchodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°). Za granicą natomiast wygląda
  • Odpowiedz
Wszystko szybko się starzeje, dużo rzeczy się sypie

@xDrope: fun jest dopóki nie ma terminów a aplikacja jest w miarę mała. Jeśli ktoś zagwarantuje wsparcie to spoko. Ja nie jestem fanem frontu i JS, ale w andku nawet dobrze to się zapowiada. Sam chciałem coś pogrzebać w tym, bo lepiej umieć więcej niż mniej.
  • Odpowiedz
@Paczek_w_masle: Nikt niczego nigdy nie gwarantuje. Moja droga była z frontendu w RN i w razie czego mam do czego wracać (react całkiem nieźle sobie we froncie radzi). Polecam poza ogólnym ogarnięciem co się w RN dzieje popatrzeć na integracje z językami natywnymi, bo jeśli jesteś natywny to możesz pisać moduły do RNa i w razie czego i tak się będzie kasa zgadzać.

@mdfk: W sensie chcesz w
  • Odpowiedz
@xDrope: Szkoda tylko, że wszystko w JSie :D. Dzięki za info, pobawię się tym w wolnym czasie. Z Androida raczej nie będę miał problemy przejść na RN.
  • Odpowiedz
@mdfk: ogólnie z frontendowców i mobilnych, którzy przechodzili na RN i których kojarzę to mobilni nie byli przyzwyczajeni do różnych upośledzeń JSa i to oni najczęściej rzucali bluzgami ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jeśli przechodzisz z Javy to czeka Cię sporo podobnie wyglądających rzeczy działających zupełnie inaczej (długa historia związana z powstaniem JSa). Jeśli z Kotlina to po prostu się załamiesz ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@xDrope: Na Androidzie niewiele już się nowych rzeczy uczę, więc jakoś ten nowy język przemęczę. Chciałbym własnie też jakieś stronki popisać w tym Reakcie.

Podoba mi się określenie "przejście z normalnego języka na JS" :D
  • Odpowiedz
@LurkerEmigrant: tak słyszałem. Ogólnie JS sam w sobie jest specyficzny, obiektowo-funkcyjny, ale większość mechanizmów można tylko fake'ować lub wykorzystywać inne niż w językach stricte obiektowych.
  • Odpowiedz