Wpis z mikrobloga

Od jakiegoś miesiąca/dwóch mam problem z laptopem. Na początku wyłączał mi się na sekunde ekran. (tzn działa bo jest podświetlenie ale pokazuje cały czarny ekran). Z czasem jest coraz gorzej od jakichś 2/3 tygodni zdarza sie to bardzo często. Miałem okazje rozebrać lapka i go troche wyczycilem z kurzu ale brak zmian (tzn brak popraw bo nadal "tendencja pogarszająca")

Laptop jest dość stary(5 lat prawie). Może go rozbiore jeszcze raz chociaż nie jestem into naprawa komputerow. Zauwazyłem ze różny nacisk na dolną lewą część obudowy ma wpływ na to wyświetlanie czarnego ekranu. Zdjęcie z neta co jest na płycie w dolnym lewym rogu albo prawie po środku na dole.

Może ktoś mi podpowiedzieć o co chodzi.

#komputery #laptopt #asus
r.....s - Od jakiegoś miesiąca/dwóch mam problem z laptopem. Na początku wyłączał mi ...

źródło: comment_DDX2JH5cuN5c4n8IbmsdPwZPq40GMcDd.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@skinnydog: odlaczylem kostki ramu i nawet je zamieniłem miejscami (xD) komp przez jakies 10 minut jak sobie dzialal to bylo spoko i ogolnie jest spoko ale jak poloze nadgarstek po lewo na obudowie to znowu miga. wiec zapewne w dobra strone

Czyszczenie stykow pewnie nic nie da w takiej sprawie?
  • Odpowiedz
@Amarachi: Wydaje mi sie ze dopiero jak laduje sie system, po wpisaniu hasła. Tak samo odpaliłem jakas diagnostyke i 0 problemu przez pare minut cos tam sie ladowało i ani razu nie mrugnelo. Jak wlaczylem lola to tez nie było problemów ale chwile po wylaczeniu od razu zaczal mrugac [dziwne].
  • Odpowiedz
@Amarachi: a co do kursora to nie wiem, raz tylko cos takiego mi sie odwalilo ze wyswietlily mi sie takie przerywane paski na pulpicie (jakby z pikseli bo chyba byl to uklad czerwony zielony niebieski) i bylo ich tam z 4/5 rowno oddalone od siebie, a jak na nie najechałem myszką to znikały
  • Odpowiedz
@Amarachi: z gpu to chyba ogolnie dziwna sprawa bo ogolnie to mam zintegrowana i normalna karte graficzna. Gdzies kiedys kojarze ze w ustawieniach przeczytalem ze to zintegrowana trzyma pulpit i windowsa ale jak w praktyceto wyglada to nie wiem

A o do screenow to poki co takie cos z HD tune (zrobilm tezszybki error skan bo ten normalny szedłby z 2h pewnie) i wszystko na zielono
r.....s - @Amarachi: z gpu to chyba ogolnie dziwna sprawa bo ogolnie to mam zintegrow...

źródło: comment_Jj6YdEEVw9QtV65x1sXWjuBB05po5pWZ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@razenas po pierwsze testy i eliminacja. 1. Czarny ekran może wina taśmy ? Podłącz pod zewnętrzny monitor i testuj. 2. Jeśli dysk masz ok to testy obciążeniowe occt i stres test przez godzinkę jak przejdzie to raczej nie hardware fault. Jakie masz tam gpu ?
  • Odpowiedz
@cysiekw: intel hd (zintegrowana, na niej podobno siedzi pulpit) oraz gf 540m

Dysk poszedl dobrze(nie zrobilem screena bo rano nie mialem czasu I zapomnialem) sprobuje reszte ych co napisales
  • Odpowiedz