Aktywne Wpisy
tomasz-jarmoc +105
#ufo #uap #ufonapowaznie #kosmici #teoriespiskowe #kumburgaz #turcja
SERIA NOWOŻYTNE PRZYPADKI UFO(pojawiać się będzie co tydzień we wtorek/środę)
WPIS 1 - KUMBURGAZ, TURCJA 2007-2009 CZ. 1
"Obiekty na nagraniach mają tak specyficzny kształt, że z całą pewnością nagranie nie jest żadnego rodzaju komputerową animacją, balonem modelem bądź animacją komputerową stworzoną przez człowieka" - Rządowe Biuro Nauki i Technologii(Turcja)
Witam
SERIA NOWOŻYTNE PRZYPADKI UFO(pojawiać się będzie co tydzień we wtorek/środę)
WPIS 1 - KUMBURGAZ, TURCJA 2007-2009 CZ. 1
"Obiekty na nagraniach mają tak specyficzny kształt, że z całą pewnością nagranie nie jest żadnego rodzaju komputerową animacją, balonem modelem bądź animacją komputerową stworzoną przez człowieka" - Rządowe Biuro Nauki i Technologii(Turcja)
Witam
mam samochód kia ceed z 2010. zawsze tankuję w niej benzynę 95. Czy mogę też tankować 98? zwłaszcza jeśli są w ten samej cenie? czym to się różni? czy można te paliwa "mieszać" tzn nalać 98 jeśli mam np pół baku 95?
#samochody #motoryzacja #kia #ceed
#samochody #motoryzacja #kia #ceed
1) https://www.udemy.com/itil-v3-foundations-fundamentals-definitions-part-1/
Ten kurs omawia podstawy ITIL(jest to zbiór zaleceń, jak efektywnie i skutecznie oferować usługi informatyczne. NIE JEST to standard, jak np: standardy ISO.) Kurs jest godzinny, i, zgodnie z nazwą, zostały wyjaśnione podstawowe zagadnienia i definicje, jak np: proces, usługa, funcja... zdawkowo został wyjaśniony także cykl życia usługi. Ogólnie kurs średni, pozwalający zaledwie liznąć tematu.
2) https://www.udemy.com/photography-for-beginners/
Czyli - podstawowe pojęcia w fotografii dla ludzi, którzy robią zdjęcia w trybie AUTO(czyli, m.in. ja( ͡° ͜ʖ ͡°)). Kurs - zgodnie z nazwą - wyjaśnia podstawowe pojęcia, tj. Apertura, szybkość migawki, ISO. Autor wyjaśnia także różnice między formatem JPEG a RAW, tryby pracy aparatu(deszczowo, ciemne pomieszczenie itd), a także wspomina nieco o kompozycji. Podsumowując: dobry kurs dla kompletnie niekumatych w temacie, nie trzeba już bać się innych trybów pracy aparatu, i ma się ochotę poeksperymentować i pobawić aparatem.
3) https://www.udemy.com/how-to-save-a-life/
Króciutki kurs(33 min), który w przyjemny sposób mówi, jak pomóc osobie, która:
-leży nieprzytomna i serce nie bije(niby może się wydawać prosta sprawa, ale jak np: ułożyć osobę w pozycji bezpiecznej - nie każdy wie),
-zakrztusiła się czymś(w następnym filmiku, jak pomóc krztuszącemu się dziecku)
- jak pomóc osobie, która uległa wypadkowi, może mieć coś złamane i wymaga natychmiastowej pomocy(m.in jest, jak taką osobę związać, by stan się nie pogarszał)
-jak zatamować krwawienie z np: ręki
-jak postępować w przypadku oparzeń(wcale może nie być dla wszystkich oczywiste, jak postępować np: przy oparzeniu 2 lub 3 stopnia), są także rady, jak zapobiegać powstawaniu i rozprzestrzenianiu się ognia w domu. Pokazuje się także, co zrobić, gdy pożar już wybuchnie.
-co zrobić w wypadku, gdy mamy podejrzenie zawału serca, i co zrobić, gdy mamy podejrzenie, że ktoś ma udar(pewnie niewielu z was wie, co zrobić, gdy mamy podejrzenie u kogoś udaru)
Podsumowując: króciutki, ale bardzo przydatny kursik, zarówno dla tych, co(mam nadzieję, że jeszcze) nie wiedzą, jak postępować, jak i dla tych, którzy wiedzą, w ramach przypomnienia.
#oceniamyudemy #udemy