Wpis z mikrobloga

#programowanie #programujzwykopem #csharp

Wykopki mam taki problem... Podczas połączenia z moją bazą danych wyskakuje taki błąd:

Additional information: Wystąpił błąd związany z siecią lub wystąpieniem podczas ustanawiania połączenia z serwerem programu SQL Server. Nie można odnaleźć serwera lub jest on niedostępny. Sprawdź, czy nazwa wystąpienia jest poprawna i czy konfiguracja serwera programu SQL Server zezwala na połączenia zdalne. (provider: SQL Network Interfaces, error: 50 - Wystąpił błąd programu Local Database Runtime. Cannot create an automatic instance. See the Windows Application event log for error details.

Ma ktoś pomysł jak to naprawić ? Nie mogę nic sensownego znaleźć w internecie ;(
Domyślam, się, że gdzieś jest błąd odwłowania lub coś w tym stylu ale nei mogę nic znaleźć ;/
  • 7
@Golomp: @elloMadafaka: @adgebworthy: usunąlem collectionstring (czyli wtedy jak czytałem domyślnie szukał bazy danych po nazwie podanej w contex ) i już zadziałało... nie ustaliłem problemu ale wynika, że to string musiał być winny... przez udl nie mogłem bazy uruchomić :/
Teraz widzę, że program za każdym razem na nowo tworzy nową bazę danych... Ma ktoś może wzór jak powinien wyglądać string ?