Wpis z mikrobloga

Dobra murki poważna sprawa
Robi sie duszno, p---o i gorąco i jak zwykle o tej porze w moim i niebieskiego domu wyjeżdżają dwie rzeczy
WIATRAK
KŁÓTNIA O WIATRAK

Zwracam sie o pomoc do znawców wszystkiego.
Ja uważam ze wiatrak, taki klasyczny zwykły wiatrak, nie produkuje zimnego powietrza tylko rusza te ktore jest w pomieszczeniu.
Niebieski jest przekonany ze nawet wiatrak na baterie wlasnie ochładza powietrze i przez to jest zimniej w pokoju

Czy on jest z debilka czy ja z debilem? #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #zwiazki #pomocy
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@potocko wiatrak obniża temperaturę odczuwalną, ale tak naprawdę to minimalnie podnosi temperaturę. Ergo nawet przy zamkniętych oknach z wiatrakiem jest przyjemniej.
  • Odpowiedz
@potocko: w zasadzie, to nawet taki mały wiatrak pracując tworzy różnicę ciśnienia. Odrobinę spręża powietrze, a potem powietrze się rozpręża przy okazji obniżając swoją temperaturę. Tylko że:
* różnica ciśnień jest niewielka, wręcz znikoma, więc i różnica temperatur jest tak mała
* gaz sprężany zwiększa swoją temperaturę i oddaje energię do otoczenia, którym jest to pomieszczenie
* część energii elektrycznej w silniku wiatraka jest zamieniana na ciepło, to ciepło rozprasza
  • Odpowiedz
@potocko: Odłóżcie trochę pieniędzy i kupcie klimatyzację, serio, ja sobie po roku życia nie wyobrażam bez tego cuda! ()

• Odpowiedz
@potocko: Wszyscy się mylicie, nikt z Was nie ma racji. Wiatrak to urządzenie które jest wprawiane w ruch za pomocą siły wiatru. Mylicie to z wentylatorem którego zasada działania jest odwrotna.
  • Odpowiedz