Wpis z mikrobloga

Chcę się połączyć z moim raspberry pi przy użyciu komputera. Podłączyłem raspberry pi do routera jak i komputer ethernetem.
Problem jest taki, że komputer jak i raspberry pi przy pingowaniu siebie mają Request timed out zaś router i inne adresy w internecie pingują bez problemu. Da się to jakoś naprawić?

Tak mam odblokowaną większość portów.
#raspberrypi #komputery #siecikomputerowe #informatyka
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarek_P: na raspberry mam ręcznie ustawione by brał sobie adres 192.168.1.20, maska 255.255.255.0, brama 192.168.1.1, dns 192.168.1.1 i w routerze wziąłem by mu automatycznie zawsze dawało ip 192.168.1.20 po MAC
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Tak z Pi na PC i odwrotnie. Chciałem postawić sobie SSH i pokonfigurować go trochę i przejść na RealVNC i potem bym go z komputera mojego kontrolował ale nie mogę się połączyć.
Edit: A tym bardziej pingować go.
  • Odpowiedz
@dubstep: kurcze, to bez sensu. nie masz gdzieś dublowanego tego adresu, na innym urządzeniu? Spróbuj mu ustawić na sztywno na raspberry adres, ale jeszcze inny na wszelki wypadek, w routerze go nie wpisuj w dzierżawy DHCP póki co i wtedy zobacz.
  • Odpowiedz
@dubstep: już masz gdzieś ten adres .20 wykorzystany (spróbuj teraz puścić na taki adres pinga) albo twój router nie dopuszcza takiej sytuacji, że masz IP ustawione na sztywno na urządzeniu i jednocześnie podajesz je jako stałą dzierżawę dla DHCP na to urządzenie. Niemniej obstawiam to pierwsze, bo druga teoria jest dość wydumana.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: chyba już wiem co się dzieje, dhcp przydzielił raspberry dzierżawe na pewien czas. Mogę się teraz łączyć na 192.168.1.20 i 192.168.1.19 z raspberry
  • Odpowiedz