Wpis z mikrobloga

Jak ja kisnę z tych wykopowych programistów samouków, którzy niby zarabiają troszkę mniej niż 15k plnów i mają siebie za jakichś specjalistów i wyjadaczy, lepszych od najlepiej wyszkolonych. Sam jestem programistą i nauczyłem się sporo rzeczy na studiach, a teraz zarabiam ponad 15k. Jak do nauki programowania zachęcają znajomych i mówią im, jakie to jest proste, ile można zarabiać po roku-dwóch, a tymczasem większość ludzi którzy zaczynają naukę programowania nigdy nie dochodzi do etapu zarabiania na tym. Kisnę jak wrzucają wszystkie gałęzie programowania do jednego worka, a jedyne co najczęściej widzieli to jak się programuje frontend, no i może trochę backednowego PHP, ale tylko jak ich ktoś zmusi. Programowania można nauczyć się samemu, ale dziury które w wiedzy zostaną będą ciężkie do wyrównania, bo problem z uczeniem się samemu polega na tym, że nawet nie wiemy, że te dziury w naszej wiedzy są. Jak pracodawca życzliwy to damy radę dorównać trochę już w pracy, jak nie, to szybko trzeba będzie szukać następnej. Bańka powoduje, że tacy ludzie i tak znajdują pracę, później trafia się na ich gównokod i klnie pod niebiosa, a oni dalej żyją w przekonaniu o tym, że świetnie programują. Do tego jeszcze dochodzi przekonanie, że po roku-dwóch to oni są mega specjalistami, a po 5 latach to już wiedzą wszystko, weterani zawodu - senior architekci oprogramowania.

#programowanie #takaprawda #pracbaza i troszkę #pdk
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@meohaw: akurat myślę że i tak dopiero w pracy uczysz się tego co potrzebne, czy to studia czy na własną rękę każda firma wymaga czego innego i nie ma tak że idziesz z pełną wiedzą gdziekolwiek, temat jest z d--y.

Druga prawda jest taka że teraz jest takie zapotrzebowanie na JS że nikt nie musi uczyć się architektury działania OS żeby godnie zarabiać.

Ogólnie to widzę tutaj 2 obozy: ludzi
  • Odpowiedz
@meohaw: Świetne sa ich mądrości tu i na 4programmers, piszą z wielką pewnością siebie wpisy z błędami. A już w ogóle najlepsi są tacy SENIOR FRONTEND DEVELOPER z 3 latami doświadczenia którzy uczą innych na różnych blogach, konferencjach itp. Przecież to jeden debil produkuje kolejnych debili, po 3 latach pracy NIE DA SIĘ MIEĆ WIEDZY NA POZIOMIE SENIORA, bo głównie chodzi o doświadczenie a nie przeczytane książki i zrobione tutoriale.
  • Odpowiedz
@sometwo: Przeczytałeś spojler? Irytuje mnie jak ludzie którzy się sami wszystkiego nauczyli śmieją się z ludzi którzy poświęcili czas na usystematyzowaną naukę na studiach i uważają się od nich za lepszych. Irytuje mnie jak ludzie którzy w życiu widzieli tylko webdev mówią, że programowanie jest proste, dla każdego i ogólnie generalizują na potęgę. Irytuje mnie jak ktoś komu się udało, tylko dlatego, że jest bańka na webdev uważa się za
  • Odpowiedz
@meohaw ideologiczny bol to takze personalny bol skoro utozsamiasz sie ze swoja ideologia ;) ja np nie mam ideologii patrze na rzeczywistosc i jest mi z tym dobrze. Ale wiesz co ? Rozumiem twoja perspektywe.

Nie powinienes sie przejmowac tym co inni mowia. Ktos kto uwaza sie za lepszego od kogos zawsze tak robi zeby poczuc sie lepiej bo czuje sie zle ze soba. Porownywanie sie i stawianie sie w lepszym
  • Odpowiedz
@meohaw: EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEJDZIE TA NOWELIZACJA USTAWY I PROGRAMOWAĆ BĘDZIE MOŻNA TYLKO Z LICENCJĄ BO SERIO NIEKTÓRZY NIE MAJĄ ANI DOŚWIADCZENIA ANI WYOBRAŹNI I NA PRZYKŁAD NAPISZĄ STRONĘ W PHP BEZ UŻYCIA FRAMEWORKA.
  • Odpowiedz
@meohaw:

Jak do nauki programowania zachęcają znajomych i mówią im, jakie to jest proste, ile można zarabiać po roku-dwóch, a tymczasem większość ludzi którzy zaczynają naukę programowania nigdy nie dochodzi do etapu zarabiania na tym.

Bo to jak ze wszystkim. Szczególnie przy przebranżowieniu trzeba mieć dużo samozaparcia i samodyscypliny czego ludziom
  • Odpowiedz