Wpis z mikrobloga

Mirki, czy jest sens instalować LineageOS na Motoroli Moto G2? Z tego, co mi wiadomo, to taka zabawa ma najwięcej sensu na jakichś Samsungach czy innych LG, żeby zastąpić nakładkę czystym Androidem albo na niewspieranych urządzeniach, żeby mieć aktualną wersję Androida. Jednak seria Moto nawet na stocku ma czystego Androida, stąd moje pytanie - czy warto? Czy oprócz wywalenia nakładki i nowej wersji systemu takie ROM-y mają jakieś funkcje usprawniające?
#android #lineageos #cyanogenmod #motorola #motog #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mirki, czy jest sens instalować LineageOS na Motoroli Moto G2?

@kw401: Zależy. Jeśli twój telefon nadal jest wspierany poprzez dostarczanie aktualizacji to nie ma to większego sensu, w innym przypadku rozważyłbym to rozwiązanie.

Z tego, co mi wiadomo, to taka zabawa ma najwięcej sensu na jakichś Samsungach czy innych LG, żeby zastąpić nakładkę czystym Androidem albo na niewspieranych urządzeniach, żeby mieć aktualną wersję
  • Odpowiedz
@kw401: U mnie custom rom + root to praktycznie pierwsze co robię na nowym urządzeniu, niezależnie od tego czy to Nexus, Xiaomi czy Samsung. Po prostu dla mnie najważniejszą rzeczą jest ustawienie wszystkiego po swojemu, od zera. Zazwyczaj custom romy oferują tylko najważniejsze podstawowe aplikacje (które też można wywalić i wrzucić swoje odpowiedniki) więc nie trzeba się przebijać przez stockowy syf. Mamy też wybór w GAPPSach czyli po prostu aplikacjach
  • Odpowiedz
@kw401 mam LineageOS na swojej moto g2 od trzech miesięcy i mogę Ci ten rom szczerze polecić, po takim czasie, cotygodniowych aktualizacjach nadal jest stabilny i mega szybki
  • Odpowiedz
@iAdamM: Samsung Galaxy A5 2017. Początkowo byłem napalony na nowe Nokie z Androidem, ale gdy podano polskie ceny, to jednak entuzjazm opadł ( ͡° ʖ̯ ͡°) Rozważałem też Lenovo Moto G5 albo jakiegoś starszego iPhone'a, ale postawiłem na Samsunga - chinolom typu Xiaomi czy Huawei jakoś nie ufam. Jak na razie jestem zadowolony, nawet nie przypuszczałem, że średniak na Androidzie (i to z nakładką Samsunga, która
  • Odpowiedz
@kw401: no ja właśnie raczej już zdecydowałem się na ksiaomi, bo wiem jak to chodzi na miui, a jak jeszcze zarzucę aosp to będzie kosa, tylko szkoda, że nie jest tak poręczny jak np A3 2017, no ale cóż nie można mieć wszystkiego
  • Odpowiedz