Wpis z mikrobloga

Mirasy skonfigurowałem sobie środowisko STM32 workbench i mam problem z flaszowaniem STM32F030P6.
Mianowicie konfiguracja openOCD nie "umie" go zresetować sama, więc gdy chce wgrać program ręcznie wciskam "RESET" na płytce i wtedy przechodzi, w przeciwnym razie dostaje:

TARGET: STM32F030F4Px.cpu - Not halted
in procedure 'program'
in procedure 'reset' called at file "embedded:startup.tcl", line 478
in procedure 'ocdbouncer'

Unable to reset target
shutdown command invoked

##############################
config OCD wygl tak:
# This is an ChinkM0_F030F4Px board with a single STM32F030F4Px chip.
# Generated by System Workbench for STM32

source [find interface/stlink-v2-1.cfg]

set WORKAREASIZE 0x1000
transport select "hla_swd"

set CHIPNAME STM32F030F4Px

source [find target/stm32f0x_stlink.cfg]

# use hardware reset, connect under reset
reset_config srst_only srst_nogate

#############################
kombinowałem już z rożnymi opcjami w "reset
config"
I bez efektu, no niby procka resetuje bo potrafi go ruszyć jak się "zatnie".
Mieliście podobny problem?

//Programator to aliexpressowy ST-Link v2, a płytka "pic related"
///wyjście RST podpięte pod NRST w mikroprocku

#elektronika #stm32 #mikrokontrolery
SpeedFight - Mirasy skonfigurowałem sobie środowisko STM32 workbench i mam problem z ...

źródło: comment_YgrMXXK0qzZUT4Z3DRiC4BgPXJzp4rJo.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SpeedFight: szukasz problemu w złym miejscu. Openocd nic sam z siebie nie resetuje. Pośredniczy on z debuggerem i wykonuje polecenia. Nie wiem z jakiego debuggera korzysta twoje IDE ale jeśli jest to gdb to wpisujesz w jego poleceniach przed uruchomieniem komendę "monitor reset halt". To powinno resetować procesor przed wykonaniem komendy "load" która wgrywa kod do uC.
  • Odpowiedz
@korgeaux: Racja.
Tak więc sprawdziłem i jest tam "monitor reset halt".
Nie mam więcej pomysłów co jest nie tak, do tego debugowanie nie działa, kiedy indziej spróbuje to zrobić bazując na GNU ARM Eclipse.
Dzięki.
  • Odpowiedz
@SpeedFight:
1. Łączy się z ten programator z prockiem przez ST-Link Utility (pytanie czy w ogóle ten klon z nim zadziała)?

2. Też miałem ten problem w którejś wersji STM workbencha. Rozwiązałem to eliminując w ogóle używanie reseta (tylko dwie nogi SWD do programowania+GND). Musisz zmienić ustawienia w następujący sposób:

W STM workbench, daj: Run -> Debug Configurations -> i Wybierasz projekt (musi być skompilowany) ->Zakladka Debugger, na dole masz script: "use
  • Odpowiedz
@Kazaaa: Dobra usunąłem to "srst_only", musiałem sie tego doszukać w folderze z pluginami eclipsa.
Ładowanie kodu działa bez ręcznego wciskania reset, ale za to debugowanie nie, ponieważ:
localhost:3333: The system tried to join a drive to a directory on a joined drive

Trzeba było zmodyfikować konfiguracje tak jak na obrazku, i debugowanie działa.
W efekcie trzeba mieć 2 configi :D
SpeedFight - @Kazaaa: Dobra usunąłem to "srst_only", musiałem sie tego doszukać w fol...

źródło: comment_mbIBvVQ6iPO10TYdpUYzrIOLCVsfrWtE.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz