Wpis z mikrobloga

Mogę za darmo ogarnąc taką sierke https://www.otomoto.pl/oferta/ford-sierra-2-0-dohc-automat-klimatyzacja-ID6ySxpJ.html
Chciałbym się pobawić autem z tylnym napędem, generalnie jest w wersji ghia i silnik 2.0 DOHC, podobno blacha zdrowa, coś tam cieknie przy skrzyni. Tylko właśnie skrzynia, niestety jest to automat, czy da rade to ogarnąć we własnym garażu ?
Mam kanał, bloczek do podniesienia silnika, klucze.
#mechanikasamochodowa #ford #drift
#motoryzacja
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kejran: ja mechaniki nie ogarniam, mój ojciec już tak i lubi sobie pogrzebać, byłbym tylko pomocnkiem :P
Pytanie czy da się to zrobić na zasadzie pare stówek na części i heja, czy to grubsza operacja.
W sieci wyszukałem tematy o takiej zmianie na zasadzie "było, użyj wyszukiwarki" tylko ta strona padła i posty chyba już pousuwane albo coś... ;/
Generalnie wiem że z grubszych częsci to wiadomo skrzynia + chyba
  • Odpowiedz
@Maldo wał jest dłuższy w manualu, nie wiem jak tam jest ze.sprzęgłem ale widziałem przypadek gdzie pedał sprzęgła jest zespolony z kolumną kierowniczą( ale tu chyba tak nie będzie bo to na linke. Ogólnie i tak będziesz.musiał ojcu pomóc przy wyciąganiu silnika ( a najlepiej wyciągaj razem ze skrzynią bo szybciej). Samemu byłoby naprawde trudno, o ile by się udało.
  • Odpowiedz
@0987654321: to wiadomo że razem, to też mi pasuje bo troche przy tym poogarniam mechanike :P
Jak narazie z takich grubszych rzeczy to wymieniliśmy dwumase, i jakoś skrzynie we 2 wytargaliśmy.
Bardziej mam pytanie czy nie trzeba coś tam naprzykład spawać żeby wpasować taką skrzynie, albo rozbierać całą deskę rozdzielczą...
  • Odpowiedz
@0987654321: a wgl jest konieczność wytargania całego silnika ?
Nie wystarczy wyjąć skrzyni, i od spodu już jakoś wsadzić kompletne sprzęgło -- > skrzynie i wał ?
Czy żeby potem spiąć sprzęgło z pedałem trzeb wytargać silnik ?
  • Odpowiedz
@Maldo Nie powiem Ci bo moja morda nie pasuje do forda i się na tym nie znam. Teoretycznie, jeśli to będzie skrzynia od sierry to powinno być wszystko ok. W moim polo można przekładać silniki i skrzynie od różnych pojemności i wszystko jest plug&play. W starych betach jest tak samo. Całej deski raczej nie trzeba zdejmować. Osłone nad pedałami i obudowe kolumny ściągasz i masz dostęp do śrub od pedałów i
  • Odpowiedz
@0987654321: dzięki, doszukałem się gdzieś na forum iż kilku osobą zajeło to raptem 8-10h, maks 1.5dnia więc raczej nie wymaga to rozebrania połowy auta :P
A pytanko, czy te 120 kuca da rade zarzucić dupą ? Auto niby fabrycznie waży niecałe 1200kg.
Można z niego legalnie wyrzucić tylne fotele ?
  • Odpowiedz
@Maldo no niby da rade ale im więcej tym lepiej. Poproś kogoś żeby Ci most zespawał jak i tak będziesz tyle rzeczy zdejmował. Tylko odrazu mówie, że na zespawanym moście nie radze jeździć po mieście/ w tasie. Wtedy już tylko do upalania tymbardziej że mówisz że nie jeździłeś rwd. A co Ci niby zrobią jak nie będziesz miał foteli? Tylko zastanawiam się czy warto walczyć o 5kg xD.
  • Odpowiedz
@0987654321: hmm, no wyjęcie całej tylnej kanapy to myśle że troche więcej jak 5kg.
No tak myśle że jak auto jest zarejestrowane na 5 osób, to powinno być 5 miejsc :P
A tym autem nie widzi mi się jeździć w trasie, mam od tego innego forda :P
A most to swoją drogą, choć czytam że najlepiej jest wsadzić defer z 4x4 bądź coswortha.
  • Odpowiedz
@Maldo ogólnie to za tyle co w ogłoszeniu kosztuje możesz kupić porobione pod upalanie ( hydrauliczny reczny, zaspawany most) e36 2.0 może i 2.5,no i do nich części na szrotach pełno a z sierra to nie wiem czy jeszcze znajdziesz.
  • Odpowiedz
@0987654321: @Maldo: Bez problemu robi się swapy na manualne skrzynie biegów. Automat bez problemu naprawisz też we własnym zakresie, pewnie cieknie z uszczelniacza wału. Nie ma sensu przerabiać na manual jak to tylko taka pierdoła
  • Odpowiedz