Aktywne Wpisy

heksengerg +609
Może wspólny trening, co Ty na to?
#pieklokobiet #pieklomezczyzn #feminizm #silownia #krakow #feminoteka
#pieklokobiet #pieklomezczyzn #feminizm #silownia #krakow #feminoteka
źródło: 468456176_916961707054043_90569890621447752_n
Pobierz
LebronAntetokounmpo +252
#seriale #sopranos
Oglądam pierwszy raz Sopranos (połowa trzeciego sezonu) i nie mogę wyjść z zachwytu nad tym, co zrobił James Gandolfini. Ciężko to nazwać wybitnym aktorstwem. To mógłbym powiedzieć przy rolach Waltera White'a, czy Franka Underwooda. Różnica polega na tym, że nie mam wrażenia, aby Tony Soprano nie istniał, że jest to postać fikcyjna. Gandolfini wciela się w niego. Jest nim. Idealnie została zatarta granica pomiędzy odtwórcą roli
Oglądam pierwszy raz Sopranos (połowa trzeciego sezonu) i nie mogę wyjść z zachwytu nad tym, co zrobił James Gandolfini. Ciężko to nazwać wybitnym aktorstwem. To mógłbym powiedzieć przy rolach Waltera White'a, czy Franka Underwooda. Różnica polega na tym, że nie mam wrażenia, aby Tony Soprano nie istniał, że jest to postać fikcyjna. Gandolfini wciela się w niego. Jest nim. Idealnie została zatarta granica pomiędzy odtwórcą roli
źródło: TSop201Shorts-MAIN1
Pobierz

Mirki, szukam książek uzupełniających wiedzę odnośnie programowania w #javascript #nodejs itp. Konkretnie chodzi mi o to, żeby książki były w miare świeże (bo wiadomo, ekosystem za szybko ewoluuje); zależy mi na tym, żeby podszlifować wiedzę w zakresie:
GIT
Continous Integration / praca w Agile
Testowanie aplikacji backend/frontend (testy unit, e2e itp)
Budowanie "lekkich" backendów api do stron SPA we właściwy sposób
No i ten React. Gdy powstał, był prostą biblioteką do widoków, ale obecnie urosło to w mega ekosystem z zewnętrznymi modułami, jakieś fluxy, reduxy, p-----y i szukam czegoś co pozwoli mi przyswoić odpowiednią wiedzę żeby we właściwy sposób pracować nad stroną opartą o te biblioteki.
Nie szukam książek dla laika bo mam ogólnie spore doświadczenie w webdevie, książki mają raczej za zadanie umożliwić podszlifowanie moich umiejętności niż naukę od zera, bo we wszystkich tych tematach (prócz react) mam doświadczenie teoretyczne, praktyczne, ale brakuje mi takich elementów żeby moją wiedzę połączyć w spójną całość. Zwykle nowe rzeczy poznawałem czytając informacje/blogi/dokumentacje/fora w necie + kombinując sobie wieczorkami, ale ostatnio mam mniej czasu i wolałbym po prostu kupić wiedzę zamkniętą w książce.
Edit: Jeśli chodzi o języki to preferuje polski ale jak nie będzie nic sensownego to również ang wchodzi w grę.
@Arveit: jeszcze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do React raczej nie boje się nauki bo znam np. Knockouta, Vue,
Szukaj manualów, tutoriali, blogów itd. itd. A szczególnie po prostu dokumentacji do poszczególnych pakietów i przykładów konkretnych implementacji.
You Dont Know JS - wydana w 2014 to wieki temu
Secrets of JavaScript Ninja - 2012, jeszcze gorzej
@larvaexotech: React jest mały i prosty, Redux to nie jest dodatek do Reacta a bardziej filozofia przekazywania danych w aplikacji.