@danio_96: O ile mi wiadomo do obróbki termicznej najzdrowsze (albo najmniej niezdrowe) są oleje nasycone bo najtrudniej się utleniają w podwyższonej temperaturze. W praktyce każdy olej spożywszy zawiera wszystkie trzy frakcje: nasyconą, jednonienasyconą i wielonienasyconą, a różnice wynikają z proporcji - patrz tabelka. Kwasy tłuszczowe nienasycone mają jedno wiązanie podwójne w swojej strukturze a takie wiązanie łatwo ulega utlenieniu co powoduje że olej staje
@danio_96: mięsa, np stejki na rafinowanych, a w przypadku masła na klarowanym bo wymagają wysokich temperatur. Jajka możesz na zwykłym maśle bo się ścinają przy 70°C (jak można jajka na oleju robić ?!)
@danio_96: Pamiętaj żeby nie popadać w paranoję, jak czasami coś na "złym" oleju usmażysz to nie umrzesz od razu ( ͡°͜ʖ͡°) A poza tym tak jak @orlando74 napisał najlepiej smażyć na wodzie #pdk ( ͡°͜ʖ͡°)
#silownia #mikrokoksy
Dzięki za wszystkim za odp :)
To jaki w końcu jest najzdrowszy?
Olej palmowy, kokosowy, masło, smalec czy jeszcze coś innego?
@danio_96: O ile mi wiadomo do obróbki termicznej najzdrowsze (albo najmniej niezdrowe) są oleje nasycone bo najtrudniej się utleniają w podwyższonej temperaturze. W praktyce każdy olej spożywszy zawiera wszystkie trzy frakcje: nasyconą, jednonienasyconą i wielonienasyconą, a różnice wynikają z proporcji - patrz tabelka. Kwasy tłuszczowe nienasycone mają jedno wiązanie podwójne w swojej strukturze a takie wiązanie łatwo ulega utlenieniu co powoduje że olej staje
Jajka możesz na zwykłym maśle bo się ścinają przy 70°C (jak można jajka na oleju robić ?!)