Wpis z mikrobloga

To jaki w końcu jest najzdrowszy?


@danio_96: O ile mi wiadomo do obróbki termicznej najzdrowsze (albo najmniej niezdrowe) są oleje nasycone bo najtrudniej się utleniają w podwyższonej temperaturze. W praktyce każdy olej spożywszy zawiera wszystkie trzy frakcje: nasyconą, jednonienasyconą i wielonienasyconą, a różnice wynikają z proporcji - patrz tabelka. Kwasy tłuszczowe nienasycone mają jedno wiązanie podwójne w swojej strukturze a takie wiązanie łatwo ulega utlenieniu co powoduje że olej staje się
Pobierz 4833478 - > To jaki w końcu jest najzdrowszy?

@danio_96: O ile mi wiadomo do obrób...
źródło: comment_MpxoKQKstjwAl3F45flDPZG6DEgrYOsy.jpg
@danio_96: mięsa, np stejki na rafinowanych, a w przypadku masła na klarowanym bo wymagają wysokich temperatur.
Jajka możesz na zwykłym maśle bo się ścinają przy 70°C (jak można jajka na oleju robić ?!)