Wpis z mikrobloga

https://www.humblebundle.com/very-positive-bundle

Underrail do wzięcia za mniej niż 5 euro, za tę cenę warto. Nie jest to tak dobry erpeg jak Age of Decadence (nawet nie jest blisko, bo AoD jest genialne), ale i tak to jeden z najlepszych erpegów ostatnich lat, dużo lepszy niż właściwie dowolny kickstarterowy tytuł. Dla fanów postapokaliptycznych klimatów pozycja obowiązkowa.

#gry #rpg #crpg #humblebundle #bethesdasucks #fallout
  • 10
@Plupi: Akurat Underrail jest w pakiecie, w którym liczy się średnia cena jaką gotowi są zapłacić klienci. Masz przecież napisane "pay what you want" (przy czym nie mniej niż 1$), "beat the average", "pay 10$+". Na początku było to ok. 4 dolarów. W każdym razie z tego co kojarzę Underrail nigdy nie zeszło poniżej 7 euro, nawet podczas największych przecen i do 10 euro cena jest bardzo atrakcyjna. Za aktualne 26
@Bethesda_sucks: a ja tam nawet trochę wolę od AoD, bo Underrail przynajmniej wie, czym chce być (taktycznym RPG‑iem z turową walką) i wychodzi mu to bardzo dobrze. Na podobnej zasadzie, na razie (jestem po ~dwóch godzinach gry) mi się bardziej Dungeon Rats podoba.
a ja tam nawet trochę wolę od AoD, bo Underrail przynajmniej wie, czym chce być (taktycznym RPG‑iem z turową walką) i wychodzi mu to bardzo dobrze

@Althorion:
Mógłbyś to rozwinąć? Bo na razie wyszedł ci głupi banał, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Jedyny element, w którym UR góruje nad AoD to eksploracja, co jest związane z całkowitym brakiem lokacji-zapychaczy (ale eksploracja wciąż jest i by dostać się do niektórych
@Bethesda_sucks: rozwijałem już kiedyś na mirko, nie chce mi się drugi raz tego pisać. W skrócie chodzi mi o to, że AoD ma bardzo dużo mocno umownych mechanik, tworzonych na potrzeby narracji, na potrzeby chwili, zaś Underrail jest bardziej spójne pod względem mechaniki — tutaj nigdy mi się nie zespawnują z nikąd przeciwnicy, nie ma automatic failure state rodem z King’s Quest… Więc ostatecznie walki mi się bardziej w
W skrócie chodzi mi o to, że AoD ma bardzo dużo mocno umownych mechanik, tworzonych na potrzeby narracji, na potrzeby chwili, zaś Underrail jest bardziej spójne pod względem mechaniki — tutaj nigdy mi się nie zespawnują z nikąd przeciwnicy, nie ma automatic failure state rodem z King’s Quest

@Althorion: Jakie automatic failure state? Chodzi ci o to, że np. jeśli zaczniesz podskakiwać w Maadoran straży to możesz zostać zgładzony bez pokazania
Pobierz Bethesda_sucks - > W skrócie chodzi mi o to, że AoD ma bardzo dużo mocno umownych mec...
źródło: comment_5iAQY6LPH1QogMCHaxVyUKXNUEUrd0FG.jpg
@Bethesda_sucks: dla Ciebie takie walki są zbędne, dla mnie wręcz przeciwnie. Coś takiego absolutnie wybija mnie z wczucia się w grę — bardzo nie lubię, gdy coś, co zazwyczaj jest robione przez elementy growe (walki) się nagle zastępuje tekstem; w myśl zasady „show, don’t tell”. Niemożliwa walka to ma być walka, której nie da się wygrać, a nie ekran „game over”. Nawet EA/BioWare o tym wie — vide walka, po której