Aktywne Wpisy

Chciałbyś zakazu tak dużych samochodów w miastach?
#samochody #motoryzacja #urbanistyka #warszawa #krakow #wroclaw #lodz #poznan #gdansk
#samochody #motoryzacja #urbanistyka #warszawa #krakow #wroclaw #lodz #poznan #gdansk
Chciałbyś zakazu tak dużych samochodów w miastach?
- Tak 36.2% (753)
- Nie 52.7% (1097)
- Nie wiem / sprawdzam 11.1% (230)

lexico +127

![[VIDEO] Wypadek na A1 Sierosław - Sceny po wypadku](https://wykop.pl/cdn/c3397993/5379198ae47936f6fb8134ecd8e7bb9036552ea1851ac944d41eb6bbf8416d0d,q70.jpg)

Cześć, czy ktoś potrafiłby wymyslić dla mnie jakieś 2-3 przypadki do testowania, takie proste dla kompletnego amatora,(webdev i jakaś prosta aplikacja) Bo teorie sobie zacząłem czytać w internecie a teraz chce coś w praktyce spróbować,
Przeglądając oferty pracy widzę, że najczęściej w wymaganiach jest obsługa Selenium więc chce zacząć od nauki tego narzędzia,
Jeśli macie jakieś rady to chętnie poczytam, w ramach praktyki powinienem też sporządzać dokumentacje według jakiś konkretnych szablonów ?
@Haradrim: seleniaki to testy automatyczne, czyli trochę bardziej "programowanie" przypadków testowych niż sama "obsługa" jakiegoś narzędzia
Na początek możesz sobie wziąć dowolny sklep internetowy i spróbować dodać produkt do koszyka, wypełnić formularz przy składaniu zamówienia. Tworzenie takich przypadków to też zadanie testera, więc może wymyśl coś sam.
Albo, zamiast sklepu internetowego, tutaj masz jakieś przykładowe testowe aplikacje do ćwiczeń i nauki Selenium: https://testingcup.pgs-soft.com/
Powodzenia:)
@Fristo: Jak w ogłoszeniach pada słowo Selenium to nikt nie ma na myśli wtyczki do FF :)
@Haradrim: Jak chcesz zostać testerem to sam zaprojektuj (nie "wymyśl") przypadki testowe, które pokryją daną funkcjonalność. Nawet małpa wyklika coś co Ci ktoś inny jej napisze, natomiast pokryć testami funkcjonalność to już wymaga trochę rozkminki. Zaprojektuj np.
@kowalesio: @Haradrim: A nawet jak masz, ale nie masz podstaw w testowaniu (tak wynika z posta) to odłóż tema na za 2-3 miesiące.
Najpierw ogarnij podstawy testowania manualnego i projektowania przypadków jak już wyżej wspomniano