@CegielniaPL: @W426: @OrestesGaolin: Mapa nie jest czytelna i mówię to jako osoba mająca wykształcenie kartograficzne. Kolory nie powtarzają się, ale są bardzo podobne. Taka mapa nie zaliczyłaby kolokwium na 1 roku geografii.
@mayek: Szczerze to gdybyś tego nie napisał, to bym się nie zorientował. Dla mnie jako zwykłego śmiertelnika ta mapka to jedno wielkie WTF z powtarzającymi się kolorami o nieznanym znaczeniu
@mayek: Dlaczego kolory nie mogą się powtarzać jeśli są od siebie odległe? Trójkolorowanie mapy też jest nieprawilne na kolokwium na geografii? I jak kolory mają nie być podobne przy 29 warstwach? @W426: Ja bym zobaczył mapę z takimi odległościami od granicy. Najbardziej odległa gmina pod tym względem otrzymałaby tytuł pępka świata.
@mayek: chyba nie rozumiesz tej mapy panie wykształcenie kartograficzne. Co z tego że kolory się powtarzają skoro powtarzają się co 12 pozycji i nie ma wątpliwości czy gmina jest oddalona o 5 czy 17 gmin.
@marc1027: @archive: Wystarczyło zgrupować podobne kolory razem. Czyli tak jak na mapie hipsometrycznej (wielobarwnej) zaczynamy np od ciemnozielonego, poprzez jasnozielony, żółty, pomarańczowy aż do bordowego i brązowego. Wtedy nawet jak widzimy wycinek mapy to jest on czytelny. Serio są zasady które ktoś kiedyś ustalił i one mają sens. Poniżej przykład:
@marc1027: Gmin najbardziej oddalonych od granicy (pod względem liczby gmin koniecznych do przebycia) jest kilka - w tym gmina Piątek, a więc myślę, że można ją uznać rzeczonym pępkiem.
Pokolorowałem mapę w paincie, więc mogły wkraść się (i pewnie to zrobiły) pewne błędy, ale raczej jest dość dokładnie ;)
@mayek: właśnie takie mapy jakie pokazałeś na przykładzie zawsze były dla mnie nieczytelne - różnice kolorów o pół albo ćwierć tonu, i zgadywanie, który kolor na legendzie odpowiada temu na mapie.
źródło: comment_jVvpeKVgdMVWwsv1yiD0Lgtpds9JjCCU.jpg
PobierzKolory nie powtarzają się, ale są bardzo podobne. Taka mapa nie zaliczyłaby kolokwium na 1 roku geografii.
@mayek: Szczerze to gdybyś tego nie napisał, to bym się nie zorientował. Dla mnie jako zwykłego śmiertelnika ta mapka to jedno wielkie WTF z powtarzającymi się kolorami o nieznanym znaczeniu
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@W426: Ja bym zobaczył mapę z takimi odległościami od granicy. Najbardziej odległa gmina pod tym względem otrzymałaby tytuł pępka świata.
Serio są zasady które ktoś kiedyś ustalił i one mają sens.
Poniżej przykład:
źródło: comment_t6AuDjvpeCGldv2mGTApYyVjpTvtmNCr.jpg
PobierzPokolorowałem mapę w paincie, więc mogły wkraść się (i pewnie to zrobiły) pewne błędy, ale raczej jest dość dokładnie ;)
źródło: comment_M8rFNzVGnNSQx1z48erOZz0ngmVEJlsJ.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora