Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
#zwiazki #niebieskiepaski #rozowepaski
Wkrótce zamieszkam ze swoją partnerką w moim mieszkaniu, jesteśmy parą 3 lata. Zarabiam 4x więcej od niej i zastanawiam się jak rozwiązać sprawę finansów tak aby nie poczuła się urażona, z drugiej strony nie chcę pełnić roli bankomatu. Nie od dziś wiadomo, że pieniądze mogą poróżnić. Do tej pory raczej byliśmy zgodni, że każdy płaci za siebie, czasem dokładałem. Ostatnio jednak zauważyłem podejście coś w rodzaju bo ty masz więcej, mnie na to nie stać itp. itd.

Jak to u was wygląda?

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: dorotka-wu
  • 134
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dorotka-wu: no to faktycznie frustrująca sytuacja delikatnie mówiąc choc tragedii chyba nie, choć trzeba by znac sprawę szerzej zeby dobrze ocenić a internet to slabe miejsce do tego
  • Odpowiedz
Pracowałam jako projektant i moje comiesięczne podwyżki były mniejsze niż kolegi na tym samym stanowisku. W końcu kolega został głównym inż, a ja nadal byłam projektantem, pełnomocnikiem, audytorem... i brutto miałam około 500 zł mniej

@dorotka-wu: K---a widocznie byłaś gorsza od niego mimo tego samego stanowiska. W końcu to on został głównym inżynierem, nie Ty. Teraz będziesz zwalać swoje gorsze kompetencje na dyskryminację XDDD?
  • Odpowiedz
@mayqyq: No tak, kończyliśmy jedne studia, zaczeliśmy w tym samym czasie. On dostał głównego inżyniera a ja dodatkowe dwa stanowiska. Więc w sumie nie wiem gdzie mogę mieć gorsze kompetencje.

A i nie mówię tylko bazując na moim doświadczeniu.
  • Odpowiedz
Mimo dobrego wykształcenia zawsze kobiety będą zarabiać mniej na tym samym stanowisku.

@dorotka-wu: co XD ty powaznie z tymi femibanialukami? wiem, ze wykop mizogini i te sprawy, ale umiejetnosci + doswiadczenie > formalne wyksztalcenie jezeli chodzi o zarobki
  • Odpowiedz
@mayqyq: W mojej ocenie tak.
@doletz: powtarzam. To samo wykształcenie, byliśmy na jednym roku. Na dzień dobry umieliśmy tyle samo, i tak samo się uczyliśmy. Doświadczenie zerowe obydwoje. No i ja zaczęłam pracę 6 dni przed nim, wiec ten sam czas podpisywania umów.
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: poszedłem teraz do nowej pracy z polecenia kumpla i będę zarabiał 500 zł wiecej na tym samym stanowisku ml imo tego, że kumpel pracuje tam już rok xD jaką masz na to teorie? Ktorys z nas jest bardziej facetem? Wmawiali Wam w szkołach, że wszyscy są równi i tacy sami a to g---o prawda. Witaj w rzeczywistosci
  • Odpowiedz
@mayqyq: to może tu jest pies pogrzebany? W sumie nie chce już mi się tym zawracać głowy. Ja musiałam dostać impuls aby rzucic starą pracę i znaleźć tą teraz - o niebo lepszą :)
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: takich glupot to dawno nie czytalem, nie ma dwoch identycznych osob nawet z takim samym doswiadczeniem, kursami i tym samym czasem podpisania umowy :D ale nie na pewno nie, zostal glownym inżynierem bo ma siurka i tak sobie wmawiam swoje niepowodzenie... U mnie w firmie chcemy miec w zespole wiecej kobiet, ale ciezko z tym bo sa definitywnie gorsze na rozmowach technicznych ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
Nie związałabym sie z facetem zarabiającym 4x więcej ode mnie. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@The_Starfish: Prawdziwe kobiety wybierają meneli xD. Takim miliarderom to już pozostaje samotność do końca życia.
  • Odpowiedz
powtarzam. To samo wykształcenie, byliśmy na jednym roku. Na dzień dobry umieliśmy tyle samo, i tak samo się uczyliśmy. Doświadczenie zerowe obydwoje. No i ja zaczęłam pracę 6 dni przed nim, wiec ten sam czas podpisywania umów.

@dorotka-wu: ale on pewnie nie wysiadywał na wykopie w robocie xD
  • Odpowiedz