Wpis z mikrobloga

#studbaza #programowanie #polsl #politechnika

Cześć, zastanawia mnie różnica w poziomie między programowaniem w Gliwicach a m.in.: na wydziale w Katowicach czy UŚ.
Naukę wszech rozumianego programowania zacząłem od zera, po 6 miesiącach potrafię napisać programy konsolowe w C++, typu klasa której polem jest np. wskaźnik do tablicy char, definiowanie operatorów, definicja cout itd. Chciałbym wiedzieć jak to jest na innych wydziałach.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kinmajjamnik: W Katowicach 1 semestr to podstawy c++ aż do wskaźników, 2 semestr to c# i dalej c++, 3 semestr java, c++, 4 semestr to webówka i ulubiony przez wszystkich c++ ( ͡° ͜ʖ ͡° ), a potem to wiadomo specka itp. Na UŚ podobnie, tylko raczej wolniejsze tempo.
  • Odpowiedz
@kinmajjamnik: Co do AGH to nie mam pojęcia, ale moja opinie wygląda tak że do programowania trzeba przysiąść samemu, wiec gdybym miał znowu wybierać to poszedłbym na Uniwerek gdzie ma się więcej wolnego czasu. Na polibudzie przynajmniej na początku jest bardzo mało wolnego czasu więc ciężko jest coś samemu porobić, bo trzeba przejść właśnie wszystkie przedmioty elektroniczne, fizyczne itp.
  • Odpowiedz
@kinmajjamnik: co do agh to zależy który wydział bo ich troche jest. A różnice miedzy nimi są bardzo duże. Na innych będą cię pilić z kompilatorów, na innym z fizyki a na jeszcze innym z metali czy geologii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Dejna93 @Coreq Jeżeli dobrze zrozumiałem wasze komentarze to na "lepszej" uczelni/wydziale będę miał po prostu wyższy poziom przedmiotów typu metalurgia/fizyka/elektrotechnika itd. Natomiast poziom przedmiotu programowanie będzie podobny?
  • Odpowiedz
@kinmajjamnik: No nie do końca. Na każdym wydziale jest inny program infy. Nie mówiąc o dodatkowych przedmiot które są dość różne. Ja skończyłem infe stosowaną to oprócz znajomości javy/cpp i innych języków znam się na modelowaniu i symulacjach komputerowych związanych z materiałami. A nie wiem jak zbudować swój kompilator, dlatego najlepiej sobie przepatrz sylabusa każdego wydziału co tam jest i porównaj sobie. Gdzie cię przedmioty interesują gdzie nie. I najważniejsze
  • Odpowiedz
@kinmajjamnik: Nie, programowanie też będzie i na wyższym poziomie. Tu chodzi raczej o to że i tak to nic Ci nie da, bo większość rzeczy musisz się nauczyć samemu. Jeśli masz ,,lepszą" uczelnię to czasami na najlepszych kierunkach studenci sami ciągną poziom, bo profesorowie przecież muszą kogoś u----ć, a skoro wszyscy są w miarę lub trochę lepsi to trzeba zwiększyć poziom wymagań.
  • Odpowiedz
@Dejna93 @janpostal Może trochę za mało dałem wam informacji. Mimo moich zdolności wybrałem profil biolchem, ponieważ była to najlepsza klasa w moim województwie i jak cię przyjmują to się im nie odmawia. Od dziecka wykazywałem wysokie zdolności matematyczne/ścisłe, niestety mimo łatwości z chemią miałem problemy z biologią, ponieważ ocenianie tego przedmiotu polega na wstrzeleniu się w klucz myślowy. Jak łatwo można wydedukować matura z biologii nie poszła mi na poziomie
  • Odpowiedz
@kinmajjamnik: Jeśli chcesz to przenoś się, pamiętaj że wtedy będziesz miał pewnie większość przedmiotów do nadrobienia bo z niektórych przepiszą Ci oceny, a z niektórych będziesz musiał po prostu chodzić na kolejne zajęcia. Na Twoim miejscu po prostu wolny czas przeznaczyłbym na własną naukę.
  • Odpowiedz
@kinmajjamnik: przenoszenie nie ma sensu z deficytem ecstów lepiej sie rekrutować od początku. Lepszy rok w plecy jak nadrabianie wszystkiego. Z taką ilością to możesz iść albo na FIS albo na KI. Reszta wydziałów z infą jest wyceniana znacznie poniżej 950 dlatego nie ma sensu tam iść. Czekaj na nową rekrutacje a w miedzy czasie jak możesz sie samodzielnie uczyć koderki czy fizyki która na agh lubi siać postrach (
  • Odpowiedz