Wpis z mikrobloga

Auto (Focus mk2) mi nie bardzo chce odpalać na ciepło, tzn. zimny pali od strzała, a po trasie jak się zagrzeje i zostawię go na kilkanaście minut to już nie chce zakręcić, coś jakby go trzymało, jakby się próbował nadąć do zakręcenia i nie mógł. Czasem zakręci dopiero za drugim razem albo trzecim razem po kilkunastu sekundach odstępu. Jak się ostudzi (powyżej godziny postoju) to znowu pali od kopa. A żeby było jeszcze ciekawiej, to gdy ciepłego zgaszę i od razu odpalę znowu to też zakręci bez problemu. Tylko te przerwy kilkunastominutowe mu się nie podobają. Kontrolki niczego nie zgłaszają. Gdzie szukać przyczyny?

#motoryzacja #ford #fordfocus
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Norskee: no właśnie nie umiem tego opisać, efekt dźwiękowy jest taki jakby tam się coś próbowało naładować, albo nie wiem, może tak jakbyś stęknął próbując dźwignąć 200 kg :P

@WatchYourBack: mea culpa, 1,6 l Duratec 16V Ti-VCT 85 kW (115 KM)
  • Odpowiedz
@Norskee: nie wiem, próbuję opisać dźwięk jaki temu towarzyszy. Nie kręci wtedy. Po przekręceniu kluczyka słychać, że tam się coś chce ruszyć, ale nie może.
  • Odpowiedz
@neov: może mieć. szczególnie jeśli chodzi o tulejki. Oczywiście warto wcześniej sprawdzić czy regulator napięcia dobrze działa, czy akumulator się jeszcze do czegoś nadaje, czy klemy na akumulatorze nie wymagają czyszczenia i takie tam
  • Odpowiedz
@Norskee: dzięki za wskazówkę. Tak czy siak muszę z tym gdzieś jechać. Jedyne czego się boję, to żeby mi nie nawciskali kitu, że pół samochodu do wymiany i skasują pół miliona.
  • Odpowiedz