„Szkoła to nie kościół” – takie hasło towarzyszy piątej już społecznej kampanii billboardowej organizowanej przez Fundację Wolność od Religii.
– Akcja billboardowa realizowana jest w ramach projektu „Równość w szkole”, który jest odpowiedzią na istniejącą w społeczeństwie potrzebę walki o świecką szkołę. Szkołę bezpieczną i przyjazną wszystkim dzieciom, nie tylko tym wyznania rzymskokatolickiego – mówi Dorota Wójcik, prezes Fundacji.
– Żyjemy w społeczeństwie demokratycznym, które musi chronić prawa mniejszości. Jeżeli przynajmniej jedno dziecko w jakiejkolwiek szkole czuje p-----c ze względu na eksponowanie w tej placówce jednego światopoglądu, to nie jest to sytuacja zdrowa.
Przykładów tego, że szkoły zatracają swój świecki charakter Fundacja dostaje bardzo wiele. – Przykładem z ostatniego miesiąca jest sposób organizowania rekolekcji – tłumaczy Wójcik. – Otrzymujemy sygnały od zaniepokojonych rodziców, że w salach gimnastycznych odprawiane są msze, a spowiedź odbywa się w klasach lub w gabinecie psychologa.
W ramach akcji billboardy przez cały kwiecień będą udostępnione na ponad 50 nośnikach w 30 miastach całej Polski. Koszt akcji to 60 tys. zł.
@krzyskle: Z tego co wiem to możesz mieć to na maturze i dlatego było omawiane xD Jak będziesz kończył liceum/technikum to będzie wam przypominać nie jedno dzieło literackie związane z KK i jakoś nikt z tego inby nie robi bo nie ma sensu. KK jest częścią naszej historii i kultury czy tego się chce czy nie
@MojHonorToWiernosc ale po co mi wiedzieć wszystko o jednej religii jak mogę o wszystkich, wystarczyłoby wprowadzić ciąg nauczania, w podstawówce podstawy i kontynuacja w następnych szkołach, a teraz w podstawówce katolicyzm, w gimnazjum w sumie to samo co w podstawówce i w liceum kolejna powtórka. Zdolny jesteś, że w podstawówce byłeś w stanie wykrywać propagandę. Dalej wracam do tego, że nie powinno być modlenia, a jak już to co lekcję zmiana
@SM89: nie rozumiem o co ten ból d--y, jak chcą to niech chodzą, jak nie to z tego co pamiętam zawsze można było się zapisać na etykę czy coś takiego zamiast religii, więc takie trochę robienie sztucznego hałasu
@MojHonorToWiernosc ale tak ogólnie nie chodzi o propagandę, wystarczy ukierunkowanie w stronę konkretnej religii, żeby dziecko w podstawówce nie znało alternatywy i w sumie co mu pozostaje? Modlić się xD
@Sm89 @Radus: Właśnie odkryleś co to podatki! Powiem ci jeszcze jedną ciekawostkę. Niektórzy nie palą papierosów a z ich kieszeni są leczeni palacze! Albo jeszcze inaczej, niektórzy nie są kierowcami a z ich podatków są budowane drogi!!! Zakazać dróg! Tak teraz myśle, na wychowanie do życia w rodzinie też nie chodziłem. Ide walczyć o moje pół grosza, który te ZŁODZIEJE wyjęli mi z mojej własnej kieszeni! Ale k---a kisne
@SM89: Chodziłem na religię i przy parafii, i w szkole. Przy parafii była odpowiednia atmosfera, w szkole zupełnie nie ma tego klimatu. Nie wiem czy ci ateiści, paradoksalnie, nie mają racji.
@Trawker hahaha nie, palacze są leczeni z własnych podatków, a z dróg korzysta każdy, chociażby jak idziesz do sklepu to masz możliwość kupienia świeżych bułeczek dzięki kierowcy, który bladym świtem rozwozil je po publicznych drogach
Mamy w Polsce dość poważny problem hipokryzji związanej z kościołem i katolicyzmem. Z jednej strony ludzie chcieliby dostać jak na tacy ślub czy być chrzestnymi, ale jak już trzeba pójść na religię czy do spowiedzi, to od razu wielki hurr durr. Ludzie zdecydujcie się czego wy tak naprawdę od życia chcecie.
Mój 9 letni syn tworzy muzyke w fl studio to jego pasja Ma 0 wyświetleń na youtube czy jest na sali choć 1 n----------y Mirek co da mu like lub komentarz https://www.youtube.com/watch?v=QlYt2ij85rg
http://www.dziennikwschodni.pl/lublin/szkola-to-nie-kosciol-akcja-billboardowa-w-lublinie-i-innych-miastach,n,1000196851.html
#neuropa #religia #szkola #edukacja
@brusef: Która była prowadzona często przez tą samą osobę co religia (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Komentarz usunięty przez autora