Connect Four to moja gra napisana w #java , proszę o #codereview bo nie ma kodu idealnego - a jak jest to na pewno nie jest on napisany przeze mnie ( ͡°͜ʖ͡°)/
Nie stosuj wildcardów (*) przy importach. Używaj camelCase do nazywania zmiennych. Używaj klamer {} przy ifach i forach, nawet, jak instrukcje są jednolinijkowe. Nie duplikuj kodu - jeśli kilka metod używa wspólnego kodu, postaraj się go wyabstrahować do osobnej metody. Statyczne importy wrzuć na 'górę'.
@GotoFinal: O tym że tej "startowej klasy" nie można zostawić w default package to nie wiedziałem - dzięki. @fegwegw: Teraz jak popatrzyłem na konwencję to nie wiem dlaczego ubzdurałem sobie, że nie mogę używać camelCase do zmiennych. Nad tą duplikacją staram się jeszcze pracować. Dzięki.
@GotoFinal: Co do zmiennych to już wiem :) Co do klas wewnętrznych to w tym kodzie nie ma ani jeden wewnętrznej klasy, a przynajmniej tak mi się wydaje.
@Tylko_Japonki: przy duplikacji bardzo łatwo jest się kontrolować, jak coś kopiujesz i wjlejasz to masz pewność że możesz to zrobić bardziej genetycznie ale nie zawsze musisz.
#programowanie
Pewnie, że nie - w końcu to Java (✌ ゚ ∀ ゚)☞
Zaraz zerknę ;)
No ale nie ma dependów, to przynajmniej można uznać że zbędne
Nie stosuj wildcardów (*) przy importach.
Używaj camelCase do nazywania zmiennych.
Używaj klamer {} przy ifach i forach, nawet, jak instrukcje są jednolinijkowe.
Nie duplikuj kodu - jeśli kilka metod używa wspólnego kodu, postaraj się go wyabstrahować do osobnej metody.
Statyczne importy wrzuć na 'górę'.
@fegwegw: Teraz jak popatrzyłem na konwencję to nie wiem dlaczego ubzdurałem sobie, że nie mogę używać camelCase do zmiennych. Nad tą duplikacją staram się jeszcze pracować. Dzięki.
https://github.com/Open96/ConnectFour/blob/master/gui/Game.java#L25
nie lepiej nextBoolean?
@fegwegw: W czym to przeszkadza przy prostych klasach?