Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Proszę aby w tym wpisie nie robić gównoburzy o wiarę i religię, uszanujcie poglądy innych (piszę to głównie do wojujących gimboateistów, uwaga: nie mylić z ateistami).

Ogólnie jestem człowiekiem który wierzy w Boga, jednak nie chodzę do kościoła i mam negatywny stosunek do tej organizacji. Miałem okazję rozmawiać sam na sam z księdzem o moich problemach. Mam dużo życiowych problemów. Jednym z nich jest #depresja, moje wieczne #tfwnogf i ogólne #!$%@? jeśli chodzi o kontakty międzyludzkie. Mam też kilka innych problemów, które są dość prywatne i nawet z anonimowych na mirko nie chcę o nich pisać.
W każdym razie byłem z księdzem szczerym i wprost powiedziałem, że nie toleruję kościoła, jednak jestem wierzący. Ksiądz bardzo spoko, uszanował to i jak gdyby nigdy nic gadaliśmy o moich problemach, jednocześnie nie próbował zaciągnąć mnie na siłe do kościoła itd. Akurat mam dziś wolne w pracy, byłem u niego bite 3 godziny, nawet zaparzył mi kawę i poczęstował mnie jakiś ciastem które inna z parafianek mu przyniosła w zamian za to że ten ksiądz chodzi do jej mamy dać jej komunię, bo nie może wstawać z łóżka.
W każdym razie narawdę polecam coś takiego. Wiem że księża są różni, sam spotkałem wielu takich którzy byli nadętymi bufonami ale ten ksiądz jest naprawdę zajebisty.
W każdym razie.
Rozmawiałem z nim o moich problemach, głównie o #!$%@? i depresji, ten ksiądz naprawdę podniósł mnie na duchu. Co innego czytać porady na mirko a co innego gadać z kimś w cztery oczy. Czuję takie typowe katharsis, takie oczyszczenie, jakby spłynęło wszystko ze mnie. Nie mówię że to jakaś Boska interwencja, ale po prostu człowiek lepiej się czuje gdy ma o tym wszystkim komu powiedzieć. Mało co się ogólnie nie rozpłakałem u tego księdza gdy o tym wszystkim mówiłem.

Ogólnie to ten ksiądz sam mówił że prowadzi terapie dla ludzi z problemami. Jak kogoś nie stać na psychoterapeutę to polecam. Ja sam ponad 1.5 roku czekałem w kolejce do psychoterapeuty, ale zamknęli oddział gdzie ja czekałem i nikt mi o tym nie powiedział i teraz na nowo czekam w kolejce na następne ~2 lata. Ogólnie nie mam pieniędzy na psychoterapeutę. Dlatego zamierzam częsciej chodzić do tego księdza i z nim rozmawiać.

Polecam. Księża są różni, zależy na jakiego traficie, ale to też jest człowiek z którym można porozmawiać. Jak nie macie tak jak ja pieniędzy na terapeutę to polecam. Ja się lepiej czuję.

#wychodzimyzprzegrywu #tfwnogf ♯mirkomodlitwa #religia #kosciolkatolicki #katolicyzm

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Asterling
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Proszę aby w tym wpisie nie robić g...

źródło: comment_AQYEu6jqt6iJTnbe14H5HuDczy3YGxL9.jpg

Pobierz
  • 49
@AnonimoweMirkoWyznania: Ja myślę, że jeżeli ktoś jest samotny i szuka kogoś, komu można się wygadać i tylko tyle to jak najbardziej uderzaj do księdza, ale jeżeli chcesz wykonywać jakąś pracę nad sobą, a Twój problem jest dosyć poważny to psychiatra/psychoterapeuta/psycholog koniecznie : )
@AnonimoweMirkoWyznania: to tylko pokazuje jak dobrzy ludzie nie potrafią do końca naprawić swojej organizacji (jp2 też). Smutne, ale do dobrych księży mam tylko szacunek, a do religii i kościoła jako instytucji drwinę. Mitologia grecka to mitologia, rzymska to dawne dzieje, ale oczywiście Jezusek prawdziwy.
@AnonimoweMirkoWyznania: Wygląda na to, że przeprowadziłeś coś w rodzaju otwartej spowiedzi, gratuluje. Księża nie są w większości tacy jak media to opisują, one próbują za wszelką cenę zrobić jak największą skazę na tej instytucji, bo kościół raz że nie ma jak się odgryźć a dwa, że nie mogą obrzucić gównem ideałów i tego, że wiara ostatecznie sprowadza się do czynienia dobra i to jest wartościowe. To przeszkadza wielu osobom, bo mało
@cripz: szkolenia podstawowe owszem mają, ale psychoterapeutami nie są jeżeli nie mają certyfikatu i cedzą później teksty, że ktoś był u terapeuty a później taki człowiek trafił do niego "rozwalony bo mu terapeuta powiedział że jest dorosłym dzieckiem alkoholika i stąd większość jego problemów, a to wszystko przez to że boga w sercu nie ma a nie że ojciec pił i bił, ja jak słyszę że ktoś idzie to mu radzę
@ShadowShama: Ale na olewczego lekarza też możesz trafić, dlatego trzeba uważać żeby się nie sparzyć, a jeżeli dojdzie do czegoś złego to należy pociągnąć do odpowiedzialności, bez różnicy czy to ksiądz czy lekarz. W sytuacji gdy ktoś świadomie bierze na siebie odpowiedzialność za czyjeś życie, bierze też za to odpowiedzialność. Jak ksiądz gada takie głupoty, bo to są głupoty, to się nadaje tylko do odstrzału.
@AnonimoweMirkoWyznania: na księdza z powołania trafiłem raz, tzn takiego na prawdę który wiedział co robi jeśli chodzi o nauczanie. Co więcej, od dawna jestem ateistą, i w sumie w gimnazjum już przechodziłem z agnostycyzmu w ateizm. Ksiądz mnie nauczał w liceum, i jak sam mówił, on wolał trudną młodzież, gimnazjum liceum, bo on lubiał pogadać. Nie bał się to przede wszytskim, ale nie był nachalny. Wiedział, że jestem ateistą, ale nie
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.