Wpis z mikrobloga

Jeżu, zacząłem grać w Pokemon Prism i jeśli ktoś nie grał to polecam z z całego serca. Serio... Być może to zwykła nostalgia ale dawno nie bawiłem się tak dobrze przy pokemonowej grze.

Prism jest hackiem do pokemonów crystal, który powstawał blisko 10 lat. Obecnie z tego co wiem autor ma zakaz od nintendo kontynuowania dalszych prac nad nim, ale dzięki społeczności reddita hack rozwija się dalej - nawet w szybszym tempie niż jak sam autor nad nim pracował. Tak na szybko z rzeczy, które sam zdążyłem zauważyć:
"Kastomizacja" postaci - można dobrać kolor ubrań czy skóry, pokemony kilka generazcji wzwyż, nowe sprity oraz animacje pokemonów, nowe sprity/tile w grze, nowa muzyka - remix starych utworów oraz całkowicie nowe kawałki, nowa fabuła, nowy region w czym w skład wchodzi chyba jeszcze kanto oraz jhoto (nie sprawdzałem w necie, nie chciałem sobie robić spoilerów), tylko jeden starter do wyboru jak w yellow, całkowicie inaczej poprowadzony początek gry w porównaniu do innych gier pokemonowych, 20 odznak do zdobycia (jak na razie, tyle tylko widziałem) plus to w sumie nic takiego ale fabularnie chwilę sterowałem samym pokemonem.

Nie wiem, może to nostalgia, ale w tym momencie ten hack wydaje mi się tak dobrze zrobiony, że przy nim oryginalne tytuły wyglądają jak hack do pokemonów. Serio. To coś jak mod HoTA do heroes III - jest tak dobrze zrobiony, że postronni ludzie nie byli by w stanie stwierdzić czy to oryginalny dodatek czy nie. A przypominam, że prism jest przeznaczony dla game boya color.

Jeśli ktoś nie grał to polecam, sam jaram się jak dziecko. Dorzucę jakiś random film z yt bo screenami ciężko to opisać.

#pokemon #gameboy #gry #nintendo #retro #retrogaming #gbc #crystal
Kryspin013 - Jeżu, zacząłem grać w Pokemon Prism i jeśli ktoś nie grał to polecam z z...
  • 14
@Wiedmolol: Meh czytanie ze zrozumieniem tak bardzo. Te zdanie tyczy się Heroes 3. Druga sprawa, to gra na game boy color. Ta konsola wyszła prawie 20 lat temu. ogarnij się xD

edit aha i z tego co widzę gościu w filmie stosuje filtr obrazu
@Wiedmolol czepiasz się. gra wygląda bardzo ciekawie.

@Kryspin013 powiem ci, że sam uwielbiam oldschoolowe poki, więc cię dobrze rozumiem. mam new 3ds xl i pokemony sun, ale do teraz ich nie przeszedłem. granie w poki przez neta odebrało mi radość ze zwykłej gry i ciężko mi się znów wtopić w ten świat. to przez to, że w głowie cały czas mam np., że: ten pokemon to będzie słaby w walkach na necie
@OpsMom: Mam tak samo, za dużo artefaktów filtry wprowadzają - np to, że czcionka robi się do dupy xD
@Lurid: Mam SoulSilver, które niby są remakiem ale jakoś nie jestem w stanie ich przejść ze względu ze względu na rzeczy o których sam wspominasz - tzn przeszedłem je drugi raz ale jakoś męczy mnie w sumie granie. Z innymi nowymi grami podobnie. Zresztą ze starszych to nawet emeraldów nie jestem
@FeniEnt tylko by z tego korzystać to musisz mieć Pokemona na 100lvlu. jest to uciążliwe, bo w trakcie normalnego przechodzenia gry nigdy 100lvlu się nie uzyskuje i potem trzeba grindowac. na emulatorze to jeszcze to szło dzięki przyspieszeniu, ale na konsoli to męczarnia. poza tym jak już nawet miałbyś grindowac swoje poki, to na końcu gry pewnie mają gdzieś 60/70lvl. załóżmy jednak, że chcesz na walki internetowe wprowadzić kompletnie nowego pokemona, to