Wpis z mikrobloga

• 2
@Forbot Podziwiam waszą pracę. Tak trzymać! :-) Arduino mnie fascynuje od dłuższego czasu, dzięki wam poznałem podstawy i złapałem bakcyla ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dziękuję @Forbot!
  • Odpowiedz
@Forbot: W zasadzie ciężko stwierdzić, ostatnio używałem czujnika wilgotności i temperatury dht11 bodaj się nazywał i odczyt cyfrowy temperatury był co najmniej niedokładny. Czujnik zresztą kupiony u was ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zróbcie jakieś rozdajo analogowych czujników to chętnie porównam ( ͜͡ʖ ͡€)
  • Odpowiedz
@komakow: zawsze mnie zastanawia skąd bierze się taka opinia (bo to częste). Botland jest sklepem, który ma w chwili obecnie wyłączność na dystrybucję zestawów do naszych kursów - łączy nas "aż i tylko" tyle ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale w takim razie muszę się chyb do nich zgłosić po % za sprzedaż tego czujnika DHT ( ͜͡ʖ ͡€)
  • Odpowiedz
@Forbot: No właśnie może dlatego was kojarzą z botlandem :D Każdy link po jakieś części jest do nich, jakieś tam $$ muszą wam wpadać, kto wie, może i z mojego DHT ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie mniej, robicie świetną robotę i należy wam się w stu procentach, AVE FORBOT! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Forbot:

Dla przypomnienia robimy to mnożąc odczyt razy 5, a następnie wynik ten dzielimy przez 1023 (zakres pracy przetwornika to 0…1023).

Strasznie wszystko uprościliście. Można wyciągnąć wniosek, że czujnik analogowy nie mierzy "ujemnych" temperatur. Nie ma nic o PT100/500/1000 ani o wadach czy zaletach czujników (istotnych ze względu na pomiar temp. a nie ze względu na interfejs).
  • Odpowiedz