Wpis z mikrobloga

Stoję w sklepie - środek wsi w której moi rodzicie chcą w spokoju dogorywać na emeryturze. Patrzę, słucham i ściska mnie w gardle co tu się k---a o--------a. Sklep z------y ludźmi jak za PRLu, bo sobota rano przecież, więc im wcześniej się pójdzie tym lepsze gnaty się kupi. Mieszkańcy kupują produkty, wędliny, jajka, chleb są też wąsaci amatorzy taniego wina. Kolejka maleje, przede mną chłopczyk lvl może 10. Kupuje wczorajszy chleb bo tańszy. Chłopiec bardzo biednie ubrany, widać po ubraniach, że zmieniały właściciela przynajmniej raz.
Sklep pustoszeje, ekspedientka patrzy na mnie i zagaduje co tam u rodziców i na ile przyjechałem. Nie wytrzymałem po chwili rozmowy i zapytałem o tego gówniaka co chleb kupował. Ekspedientka mi mówi, że tu połowa wsi to na zeszyt kupuje. Wilkowyje.jpg?
- Pani kochana, przecież oni mogliby sobie sami jedzenie wyprodukować, przynajmniej część. Jakąś świnkę wyhodować, kury, warzywa, owoce przerobić i zawekować na zimę.
- Panie, tu nikomu się nic nie chce.
Kupiłem fajki i wyszedłem, do tej pory nie mogę przestać o tym myśleć. Jak można doprowadzić się na skraj ubóstwa mając praktycznie wszystko by jeść lepiej i zdrowiej niż celebryci. Sam z---------m kilometry do rodziców, żeby coś uwędzić, zrobić jakąś swojską kiełbasę, szynkę. Kapustę kiszoną, ogórki na zimę. Kompoty, dżemy, winka itp. Żeby było taniej, smaczniej i żeby nie truć żony i dzieciaka tą chemią ze sklepu.
Czasem tak myślę, że większość ludzi w Polsce ma biedę, przez niezaradność życiową albo lenistwo. Bardzo mi k---a przykro się dziś zrobiło. Musiałem się wyżalić. Dziękuję.

#gorzkiezale #zalesie #patologiazewsi #bieda
  • 139
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siodemkaxx: na pewno mam większa wiedzę od kolegi @zarejestrowalemsie: i sądząc po twoich wpisach to i od ciebie. Czy na rolnictwie można zarobić? Na pewno ale jak w każdym biznesie należy mieć hajs na inwestycje, znać się na tym oraz liczyć się z ryzykiem, jednak nijak ma sie to do sytuacji jak ktoś ma ziemie bo to jeszcze nic nie znaczy.
  • Odpowiedz
@turok2016: Nie jestem liberałem, jak te zjeby. Janusz to Ty jesteś, bo to Ty płaczesz o jakieś najniższe krajowe, chuje muje biedne ludzie, bida we wsi. W głównym poście jest napisane jak wół, że można sobie radzić nawet będąc biednym. Wystarczy chcieć coś robić by godniej żyć, a nie się dorobić na jednej świni i 5 słoikach dżemu. Widać teraz dlaczego nie zostałeś gospodarzem, teraz rolnictwo to biznes a Tobie
  • Odpowiedz
@turok2016 nie ma opcji ze majac kiedys swinke i kury masz obecnie wieksza wiedze na temat rolnictwa ode mnie xd... obecnie w rolnictwir startując od zera nie da sie dorobic... chyba ze jest sie milionerem i nie wie sie co zrobic z pieniedzmi to wtedy sie mozna bawic...
  • Odpowiedz
@Shinoa: masz rację,przepisy przepisami. Naloty, kontrole itp. zdarzają się w naprawdę wielkich gospodarstwach. Małe gospodarstwa nadal robią co chcą - swoje kury, swoje jajka, ogródki z warzywami itd. handel tymże wśród znajomych.
Śmieszne jest teoretyzowanie, że "przepisy i kary" xD
  • Odpowiedz
@zarejestrowalemsie: a gdzie ty wyczytałeś, że chciałem zostać gospodarzem? xD człowieku weź ty się naprawdę ogarnij. A twoje rady z pierwszego postu to g---o rady a nie sposób na radzenie sobie bo to w żaden sposób nie jest bardziej opłacalne.
  • Odpowiedz
@siodemkaxx: ten Twój magiczny rynek dyktuje taką cenę. Co byś zrobił na ich miejscu - sprzedał po cenie rynkowej czy zostawił, żeby spadło i zgniło? Skoro mają czas to pozbierają te jabłka i sprzedadzą, no chyba, że wolisz, żeby tak jak bohater wpisu OPa, siedli na dupach i czekali na socjal.

To jest ciekawa sprawa jak ludzie są oderwani od rzeczywistości.
  • Odpowiedz
@kurkuma i tu sie mylisz... lubelskie here, ostatnio z----------a wlasnie sobie pieski po wsiach i jebia mandaty jak zobacza kury na podworku, u znajomej 2 na wsi zaplacilo a maja tylko kury dla siebie... dodatkowo kreci sie sanepid wszedzie gdzie sie da, sprzedajac znajomym jak ktos cie p---------i to wjedzie ci skarbowka... obecnie mamy panstwo policyjne, a ze trzeba im pieniedzy w budzecie to kombinuja jak sie da...
  • Odpowiedz
@yorrick powinni zostawic to zeby zgnilo... k---a ludzie zrozumcie, albo jesteśmy solidarni jak na zachodzie i nie dajemy sie dymac niemiecko- austryjackim zydom(wlascicielom przetworni u nas w kraju) albo zawsze bedziemy j----i...bo wyrwie sie jakis idiota ktory zawiezie za 10gr... to sie zwyczajnie nie oplaca...
  • Odpowiedz
@ricz008: Nie bo mam fajny samochód, a nawet jeśli bym nie miał to wiem, że jestem w stanie na niego zarobić. A nie się obliżę i wyjdę z salonu.

@turok2016: Nie chciałeś zostać rolnikiem a się tym interesujesz? I na co Ci to? Skup się lepiej na czymś realnym i czymś co przyniesie Ci zyski żebyś nie musiał z---------ć za 1700 zł w małym miasteczku.
  • Odpowiedz
@yorrick na zachodzie, np we francji jakby o------i taka akcje to by im (prawdziwi rolnicy ktorzy tam sa solidarni ze soba) w najlepszej opcji poprzebijali opony w ciagniku czy samochodzie...
  • Odpowiedz