Aktywne Wpisy
Przegryw196cm +142
Tydzień temu miałem piękny widok jak jedna Juleczka na mieście została by wzbogacona kulturowo przez jakiegoś hindusa a ta rasistka zamiast oddać się księciu Gangesu to krzyczała "ZOSTAW MNIE, NIE DOTYKAJ, RATUNKU POMOCY" a ja stojąc patrzyłem się uśmiechając i popijając swojego browara a to dopiero początek jak nasze witaminki będą odpowiadać za głos na lewicę rok temu
#blackpill #p0lka #imigranci #przegryw #rozowepaski
#blackpill #p0lka #imigranci #przegryw #rozowepaski
Czy powszechna fikcyjna działalność gospodarcza (a.k.a. B2B) wpływa negatywnie na rynek pracy IT?
- Tak 30.5% (222)
- Nie 51.0% (371)
- Nie mam zdania 18.4% (134)
nie mylić z Monet! (choć się z nim przyjaźnił ;))
- Francuz, impresjonista, realista
- pochodził ze stosunkowo zamożnej rodziny
- nie przykładał się do nauki w szkole, choć jego ojciec marzył, aby syn kontynuował tradycje rodzinne i został prawnikiem
- problemy w szkole przekreśliły tę karierę
- więc starał się zostać marynarzem, ale ostatecznie mu się nie spodobało
- w końcu został malarzem ;D
- prace Tycjana miały największy wpływ na styl Maneta
- prekursor impresjonizmu, pomost między realizmem a impresjonizmem
- obrazował zazwyczaj sceny odpoczynku, relaksu, życia społecznego wszystkich klas społecznych
- uchodził za hojnego człowieka, pochodził z dobrze sytuowanej rodziny i pomagał przyjaciołom
- stworzył litografie do poematu "Kruk" E.A. Poe
- często malował kontrowersyjne obrazy, miał problemy z ich publicznym wystawianiem, salony ich nie akceptowały
- zmarł na powikłania związane z syfilisem, pod koniec życia miał amputowaną nogę (gangrena)
- obraz "Śniadanie na trawie"
- dzieło skandalicznie bezwstydne, ukazywało mitologiczną nagą nimfę we współczesnych realiach profanum
- nie jako boginię, tylko bardziej na odwrót ;D
- naturalnie nie spodobało się to opinii publicznej
- dzieło inspirowane obrazami Tycjana i Raphaela
- mężczyźni na obrazie to krewni Edouarda
galeria: https://www.wikiart.org/en/edouard-manet
#malarznadzis - mam plan dalej wrzucać ciekawostki o dawnych malarzach artystach
dodatki mile widziane w komentarzach
#malarstwo #ciekawostki #sztuka #gruparatowaniapoziomu
a poza tym #spiewajzwykopem
^ tego nie wiedziałam ;)