Wpis z mikrobloga

Czolem Mireczki.
Czy jakis expert od #linux czy tez #mysql moglby mi pomoc w backupie bazy danych?
Nie znam sie na tym kompletnie a chchialbym codziennie backupowac baze danych, ktora stworzylem, na inny dysk.
Po krotce, stawiam honeypota #kippo i chcialbym, zeby cala baza sie backupowala za pomoca crona, gdybym mogl na dropboxa to byloby perfekt, chociaz lokalny dysk jest rowniez ok. Problem w tym, ze nie wiem jakie pliki musialbym backupowac. Stworzylem baze o nazwie kippo ale nie mam pojecia gdzie sie ona znajduje itp. Dobrzeby bylo, gdyby w razie potrzeby przywrocenia bazy dalo ja sie polaczyc z aktulnymi informacjami ktore zbiera system (uptime 24/7) w jedana calosc.
Kolejne pytanie, czy jest mozliwosc automatycznego stworzenia kompletnej kopii dzialajacego systemu operacyjnego (caly sda) na dysk zdalny bez potrzeby restartu - cos ala "Ghost"?
  • 7
@fervi: Uzywalem jakiegos skryptu z poleceniem mysqldump, lecz nie bylem pewien do konca co on rozbi i czy aby napewno wszystko czego potrzebuje jest skopiowane. Twoje rozwiazanie wydaje sie mniej skomplikowane od wspomnianego. Dziekuje za szybka odpowiedz.
@1392c309a2da8ca65641315bf7dc62f2: Ogólnie MySQL jak pewnie wiesz, składa się z pewnego rodzaju komend, INSERT, DROP itd. jednak można też tworzyć całe bazy danych i to robi mysqldump, przerabia twoją DB na właśnie ciąg komend. Chociaż pewnie możesz robić kopię zapasową wszystkich danych