Wpis z mikrobloga

@I-____-I: Chciałem zrobić licencję dla samego siebie. Tak po prostu, żeby mieć ( ͡° ͜ʖ ͡°), ale w moim województwie chyba nikt nie robi. Ale jak na grupach czytałem to szkolenia dość drogie ponad 4k jakiś czas temu były.
  • Odpowiedz
@I-____-I: @Duzy_Kotlet: Dane przybliżone, ale prawdziwe. W Europie PL liderem :) Nie jest się pilotem; po uzyskaniu dokumentu, który prawidłowo nazywa się UAVO, czyli świadectwo kwalifikacji operatora BSP bezzałogowego statku powietrznego. Jest to dokument wydawany przez Urząd Lotnictwa Cywilnego potwierdzający kwalifikacje i do jego wydania wymagane jest zdanie egzaminu państwowego przed komisją LKE w postaci egzaminatora. Tak Ś.K. (świadectwo kwalifikacji) jest ważne tylko w Polsce na Naszych przepisach,
  • Odpowiedz
@Duzy_Kotlet: Miałem egzamin tydzień temu. Instruktor mówił o 4,500 operatorów w Polsce. @I-____-I: Dokładnie 201 zł i kurs za 1000 też da radę. Trzeba jeszcze doliczyć OC operatora obowiązkowe i badania lekarskie. Ja zapłaciłem 756 zł dodatkowych opłat. Kurs na szczęście miałem za darmo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Duzy_Kotlet: Właśnie tylko nie dodałem ważnej rzeczy - za 1000 widziałem kursy VLOS - czyli latanie w zasięgu wzroku operatora. Miejsce, w którym sam robiłem miało trochę inny cennik. VLOS kosztuje tam 3 a BVLOS 10 tysięcy. Trochę miazga.
  • Odpowiedz