Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki, mam problem. Moja młodsza siostra lvl 15 jest gnębiona w szkole przez dziewczyny w swojej klasie. Wyzwiska są normą, moja siostra nie potrafi nic odpysknąć i zawsze w takich sytuacjach wybucha płaczem. Ostatnio na WF-ie jedna dziewczyna wymyśliła, że będą w nią kopać piłkami (!), w szkolnym autobusie siedzi sama. Na korytarzu też siedzi sama z telefonem, mówi że jak do kogoś chce zagadać to ludzie ją zbywają, że każdy ma już swoją koleżankę i nikt jej nie potrzebuje. Jeśli chodzi o wyzwiska (nazwano ją rudą szmatą) mama chciała zrobić inbę w szkole, poszła do wychowawczyni i dyrektorki ale nic to nie dało. Baba na wychowawczej robi im chemię. Rodzice tych dziewczyn wszystkiego się wypierają, że ich córki wcale nie są takimi diabłami. Moja siostra codziennie jest zdołowana, wybucha płaczem bez powodu i zamyka się w pokoju, namawiam mamę żeby zapisać ją do psychologa. Co więcej można z tym zrobić? Nie mogę na nią patrzeć w takim stanie ( ͡° ʖ̯ ͡°) #pytanie #kiciochpyta
  • 183
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Happiness Wiem tylko tyle, ze kilka kolezanek mialo problem z tym ze spotykala sie z jakims chlopakiem na przerwach, strasznie ciezko cos od niej wyciagnac. Ona troszke ma charakter ofiary, w sensie ze nie potrafi byc chamska kiedy zajdzie taka potrzeba, jest typem unikajacym. Wyglada normalnie, nie ma wady wymowy czy czegos co by ja jakos odroznialo od innych.
  • Odpowiedz
@Naxster: Bo na szczęście jest mała klasa i łatwiej zapanować. U mnie klasy w gimbazie misły 28-35 osób.
Chodzi mi o to że idzie ominąć bullying (chyba tak to się zwie w szklole) tylko jeśli kozioł ofiarny będzie zmienny tzn. zawsze trzeba zwalić na kogoś winę - dorośli ludzie też tak niestety działają :/
  • Odpowiedz
gimbaza na tak żałosnym poziomie, brak rozrywek na wolny czas czy byłaś tak dobra?

@Hannahalla: odpowiedzi na to. Ja wiem, że byłem traktowany jako prymus klasy bo szkołą była na raczej niskim poziomie. Takie rzeczy da sie ocenić.
  • Odpowiedz
@Hannahalla: jezu skąd ta agresja? Dla mnie 5.3+ to jest geniusz, nigdy mi się poziomu 5.0 przebić nie udało, zawsze był jakiś wf czy inne g---o co równoważyło jakąkolwiek 6tke.

@El_Duderino: wiesz torturowanie kogoś też można nazwać znęcaniem się. Jak np "znęcanie się nad zwierzętami". Bullying jest tu bardziej precyzyjny i określa bycie s---------m dla kogoś słabszego. imho.
  • Odpowiedz
@PrytaFatalna: Czyli nic nie mówi, równie dobrze może zmyślać wszystko bo koleżanka odbiła jej chłopaka, albo to ona odbiła/próbowała odbić chłopaka koleżanki i dlatego teraz obrywa. Sprawa jest bardzo delikatna i dopiero znając całą prawdę będzie można jakoś pomóc.
  • Odpowiedz
Byłem regularnie o---------y w szkole przez "kolegów" i nauczycieli za to, ze chodziłem z p---------i oczami, bo grałem do 3 w mmorpgi. Gimnazjum to były dla mnie najgorsze lata życia XD dobrze, ze potem rzuciłem nałóg i ogarnalem się życiowo
  • Odpowiedz
@PrytaFatalna: skoro chłopcy ją lubią, to może niech zwróci się do jednego z nich o wsparcie. Myślę, że jeśli te dziewczyny by zobaczyły, że Twoja siostra ma kumpli-facetów, to trochę by jej odpuściły, bo im zależy na uwadze kolegów. Jeśli ona będzie się wstydziła zagadać, to Ty poproś jej kolegów o pomoc.
  • Odpowiedz
Z doświadczenia - tylko w------l. Łapiesz za kudly i n----------z po ryju. Szkołę olej, teraz jest moda na kumplowanie i szukanie atencji tępych nauczycieli u uczniów (tak, wiem jak to brzmi). Dyrekcja będzie chciała zamieść sprawę pod dywan, albo będą to działania tak nieudolne że tak czy siak twoja siostra będzie na przegranej pozycji. Zbierz kumpli/mireczkow, poczekajcie na panny pod szkołą i pogadajcie z nimi "po swojemu" - liść z zaskoczenia też
  • Odpowiedz
@PrytaFatalna: bardzo jej współczuję i mam nadzieję że wszystko się ułoży. Wśród chłopaków jak się dzieje coś podobnego to wystarczy zazwyczaj pokazać kły, oprawcy to prawie zawsze tchórze którzy zaatakują tylko słabszego i tylko w grupie. Dałabyś radę pogadać z kolegami z klasy Twojej siostry? Może kilku z nich nastraszy te p---y tak jak to opisał kolega @Sad_Raven
  • Odpowiedz