Wpis z mikrobloga

Kurde linuks #!$%@? mi pendrive'a. Przerwaalem instalacje ubuntu, ktory nie chcial sie zainstalowac, sformatowalem go majac zamair zrobic live usb i dupa. Od tego czasu nie ejst juz widoczny, a dopiero go kupilem 2 dni temu. Gdzie ten dysk...

#hardware #informatyka #linux #gorzkiezale
  • 31
  • Odpowiedz
@sonep też tak mialem, musisz usunąć partycję pod linuksem, najłatwiej w gnome disk utility, stworzyć ją jeszcze raz i potem sformatować windowsem
  • Odpowiedz
USB ma uszkodzone dane partycji, dlatego jest niewidoczny jako partycja, ale z poziomu konsoli urządzenie powinno być wykryte.
Wpisz w konsoli
lsblk
by wyszukać wszystkie dyski podłączone do kompa, jeśli nie pomożę to
lsusb -v

Nie pamiętam jak to się robiło, ale mając już nazwę pendrive'a można naprawić uszkodzone dane, UUID itd.
  • Odpowiedz
@sonep: Hmm no dobra, to będzie za dużo logów by tutaj to omawiać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wpisz samo lsusb przed i po włożeniu pendrive, wyszukaj numery Bus Drive ID, które się pojawią jako nowe (czyli odpowiadające pendriveowi). : EDIT: sprawdzamy to by się upewnić, że linux na pewno widzi pendrive i da sie go naprawić.

A następnie wpisz
dd if=/dev/zero of=/dev/sdb bs=8M

używam sdb,
  • Odpowiedz
używam sdb, ponieważ lsblk, które wcześniej wysłałeś ma tylko SDA zamontowane, upewnij się przed tą komendą, że poza SDA nie ma zamontowanych SDB SDC itd

@Markuth: Ja nic z tego nie rozumiem. Pisz do mnie, jak do kogos, kto wychowal sie na windowsie, a na linuksie jest od wczoraj
  • Odpowiedz