Wpis z mikrobloga

Ktos przed chwila zachecal do emigracji do #uk ale usunal wpis zanim wyslalem wiec wklejam tu

to jest dobry kraj dla robakow bez perspektyw bo sobie kupia ajfona na raty po dwoch miesiacach, i moze co obrotniejszych przedsiebiorcow co uciekaja przed zusem. wyksztalceni specjalisci na etacie tam nie maja czego szukac.

* skandalicznie niskie zarobki
* obrzydliwie wysokie skladki i podatki
* brak zabezpieczenia socjalnego mimo rozbuchanego socjalu - oczywiscie dla normalnie pracujacych, bo cale osiedla rodzin zlozonych z profesjonalnych beneficiarzy maja bardzo wygodnie, ale ty na chorobowym dostaniesz £80/tydz. po tygodniu - moze psa da sie za to utrzymac; "paid maternity leave" - 80% pensji przez 6 tygodni wiec raczej urlop na zagojenie krocza, potem £140 na tydzien - to juz moze dwa psy
* standard zycia, realne place caly czas spadaja (spadek plac realnych przez dekade: -10%, "The UK, Greece and Portugal were the only three OECD countries that saw real wages fall.", bedzie tylko gorzej: https://www.ft.com/content/fc4a3980-e86f-11e6-967b-c88452263daf)
* c-----a jakosc budownictwa mieszkaniowego, chaty ciasne, wilgotne, bez izolacji; ludzie pracujacy w korporacjach mieszkajacy w bylym budownictwie socjalnym - trzeci swiat
* panstwo totalitarne (snooper charter, cenzura internetu, okazywanie dowodu przy kupnie paracetamolu/nozy kuchennych, policja sciga za rasistowskie zarty na twitterze, brak dopuszczonych narzedzi samoobrony)
* wstretna pogoda i jedzenie, spoleczenstwo kastowe, segregacja rasowa, szkoly publiczne niskiej jakosci

srednie wynagrodzenie dla swiezego absolwenta STEM+prawo+ekonomia w DE to ok. 40-50k eur, co po przeliczeniu wg mocy nabywczej (numbeo) odpowiada w Londynie ok £48-58k. zapytaj na reddicie to ci powiedza ze £32k to dobra stawka dla grada xD a za te £58k nadal bedziesz mieszkac z obcymi ludzmi w mieszkaniu jak jakis student-robak, juz dawno wpadlszy w 'higher rate'. o tych ktorym do stawek income taxu dopisano +9% za kredyt studencki jednoczesnie potrajajac oprocentowanie za niego nawet nie mowie

do dobrych rzeczy zalicze dostepnosc pracy, obecnosc wielu firm - nudzi ci sie twoja to znajdujesz nowa, ale to marna pociecha imho

normalne kierunki: USA, Australia, Kanada, Szwajcaria, Niemcy

#emigracja
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wyksztalceni specjalisci na etacie tam nie maja czego szukac.

Z tym zdaniem sie zgodze, ale tylko w polowie. Jak wiesz czego szukasz to warto jechac ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tylko nie nalezy wtedy szukac gowno roboty, tylko normalnej pracy w zawodzie.

@piwniczak: @m_bielawski: Bronicie tego UK jakby nie wiem co to bylo. A to co OP napisal to prawda. Wyksztalceni specjalisci raczej nie maja
  • Odpowiedz
@velaskez: Zebym mial podobny poziom zycia (czysto finansowo) to w Polsce musialbym w Polsce na reke dostac przynajmniej z 15k, a tak sie sklada ze z mojej branzy IT i z moim doswiadczeniem to moge liczyc na 2-3k brutto.
Nie mowiac juz o tym, ze ze standard zycia to nie tylko pieniadze, lecz rowniez np. szacunek pracodawcy czy urzednika do obywatela, to jakie mozliwosci spedzania wolnego czasu dana okolica oferuje
  • Odpowiedz
@velaskez: to Cię chyba w wała robi .. nie chce mi się wierzyć, że najzwyklejszy konstruktor z niecałym 3 letnim doświadczeniem bierze 10k. Gdzie takie cuda niby?

Takich kolegów co "30tys brutto na miesiąc" biorą jako inżynier też mam :P Jeden prawie że robi rakiety, a drugi jest dyrektorem wszystkich dyrektorów ;)
  • Odpowiedz
@velaskez: dla mnie jeden ciul :P Mam kumpli co się dumnie zowią "inżynier r&d" w Krakowie w kilku firmach automotive i raz że szału nie ma, dwa że od konstruktora się to zbytnio nie różni. Zresztą nie bardzo ogarniam jak można być inżynierem ds badań i rozwoju w firmie która projektu formy wtryskowe :)
  • Odpowiedz
@vertoo: No widzisz, dlatego ludziom co ogarniają ktoś płaci 10k. Do produkcji prototypów na przykład nie opłaca się robić formy za setki tysięcy złotych, bo jednostkowa cena wychodzi Ci kosmiczna. Więc trzeba je robić w inny sposób np. drukować w 3D. Dobór parametrów wtrysku, badanie wpływu parametrów na wytrzymałość wyrobu, optymalizacja procesu, symulacja wtrysku badania zniszczonych form - jest co robić.
  • Odpowiedz
@velaskez: jako osoba która kiedyś "dorabiała" na boku wiem jak wygląda temat form wtryskowych (z resztą sam je projektowałem) i stawki, ale nie uwierzę, że młoda osoba po studiach bierze 7 "na łapę" bo ogarnia (a temat form jest zbyt szeroki żeby być samodzielnym inżynierem odpowiedzialnym za całość procesu) ;) Z resztą takich firm co dadzą młodej osoby tyle na oczy nie widziałem i nie słyszałem .. No ale nie
  • Odpowiedz