Wpis z mikrobloga

@souriss: już leci :) CHLEB PIECZONY W GARNKU

3/4 kg mąki
25 g świeżych drożdży (albo 7 g suszonych)
2 szklanki ciepłej wody(nie gorącej!)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki soli
Do dużej miski (u mnie wysoka, szklana z Ikea) wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier, sól, olej. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę, mieszamy łyżką i…to by było na tyle!
@sheilacooper: trochę za gęsty, za mało wyrośnięty :) Mam gdzieś przepis na chleb całonocny - daje się mniej drożdży, zostawia ciasto na całą noc i dzięki temu ładniej wyrasta, dłużej pozostaje po upieczeniu świeży. Idealny przepis do pieczenia "raz na rok".