Wpis z mikrobloga

Dobra, chyba się poddaję. Próbowałem już: Manjaro XFCE 16.10, Manjaro i3 16.10.3, Arch-a (nie pamiętam już wersji), Antergosa - na wszystkich jest to samo na 3 różnych konfiguracjach sprzętowych (E8200 & R7260X, i5-4690k & iGPU, Athlon II X3 & R7260X), czyli tearing. Wgrywałem Compton-a, nie liczę już dni ile nad tym siedzę, źeby wyeliminować tearing (zarówno w Chromium, Chrome, FF jak i w samym systemie, CLI, etc.). Nie wiem od czego to zależy, ale daaawno temu jak zaczynałem przygodę z linuxem miałem to samo na Archu z okolic 2012 roku.
Ze wszystkich wymienionych distro i WM najbardziej przypadł mi do gustu Manjaro i3 - rewelacyjne bindy, które po ogarnięciu świetnie pozwalają na pracę z wieloma oknami i pulpitami, tego chyba mi najbardziej będzie brakować na Windowsie. Niestety, obecnie nie wchodzi w grę postawienie wirtualki na linuchu - 4GB ramu mam; poza tym, najnowszy Virtual Box (z manjaro repo) coś mi #!$%@? i niezbyt współgra z i3. Szczerze? Mam dosyć zabaw po kilka dni, bo coś nie działa. Owszem, jest satysfakcja jak problem się rozwiąże, ale szkoda mi trochę mojego czasu. Także Windows 10 jako main (DWS lite & OOShutUpWindows10 dawały radę i jak monitorowałem logi to przez 2 tyg nic nie poszlo do M$, także jest spoczi); przynajmniej wszystko to co potrzebuje działa od kopa, a na Virtual Box-ie postawie sobie Manjaro i3, które sobie chwalę.
Ten rok, niestety nie będzie dla mnie rokiem linuxa :)

#manjaro #windows10 #linux #archlinux
  • 19
@napcok: W sumie nawet nie wiem, czy to dobrze nazywam, ale jak scrollujesz to obraz sie tak jakby rwał. Nie to, że jestem estetą, ale #!$%@? mnie to po prostu :D Gry bez zająknięcia. Filmy też. Jedynie na YT czasem też to widać, ale po zabawie z Comptonem na YT mniej to jest widoczne. Nie wiem, może jestem wybrańcem, że to widzę (?).
@djangoexplorer: mnie też to niemiłosiernie drażniło po przesiadce z gnome na kde. W ustawieniach kde można włączyć ten bufor, ale działa tylko przez moment, trzeba skryptem. W gnome jest włączone domyślnie, a jak jest w innych środowiskach to nie wiem, możliwe że mają ten sam bug co kde.
@ppidd_: Nie pytam o to jakiego ekranu używa bo to nie ma znaczenia. Jedynie z Intelem miałem problem ze screen tearingiem ale pomógł dopisek TearFree do configu xorga i przeszło.
@djangoexplorer: Screentearing to nie "uczucie płynności" tylko rwanie obrazu. Jaki miałeś problem z dotą? Grałem na swojej starej hd7770 i działała tak samo jak pod Windą.
@djangoexplorer:

walczyłem z tym gównem dobre parę dni ...

sudo nano /etc/profile.d/Tearing.sh

export _GLYIELD="USLEEP"

sudo chmod +x /etc/profile.d/Tearing.sh

niestety dalej walczę z czcionkami w chrome są tragiczne w porównaniu do win.
Mam obecnie manjaro kde chcę zostać nawet bardzo ale kur** dalej tyle nie doróbek w tych dystrybucjach że ja cię nie pier...