Wpis z mikrobloga

o k---a jaki rak xD
na zachodzie pracownica dostaje prezent od firmy i gratulacje od szefa z okazja zajścia w ciąże
a w polsce jak w lesie
#januszebiznesu lamentuje na mirko że mu się byznes rozleci bo #rozowypasek się ośmielił zajść w ciąże bez proszenia go o zgodę xD

i jak ma u nas wzrosnąć przyrost naturalny przy takim podejściu?

#shitwykopsays
lewakzbierajacyminusy - o k---a jaki rak xD
na zachodzie pracownica dostaje prezent ...

źródło: comment_2KqSfHWCG7GniAYJd8VmDvjI0FUHwABe.jpg

Pobierz
  • 85
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lewak_zbierajacy_minusy:
Nie chodzi o to, by nie zachodzić w ciążę czy nie iść na zwolnienie, ale o to, że chodzenie na zdrowotny po 4 tygodniach to jest w większości przypadków szwindel. Tutaj, mimo że praw kobiet bronię, akurat sytuację uważam za patologiczną - ciąża sama w sobie chorobą nie jest.
  • Odpowiedz
@lewak_zbierajacy_minusy: rakiem jest zatrudnianie się pod ciążę, przeca nikt nikomu nie wypomina, że jest ciąża. A tu panna prawdopodobnie znalazała sobie barana, a więc huzia na całego- "lewe L4" że ciążą zagrożona (siostra jest ginekolegiem-położnikiem, więc trochę wiem jaki jest udział ciąż zagrożonych i "domniemanie zagrożonych ") i bajlando na 2 lata. Po miesiącu przejmuje ją ZUS i kosztów nie ma, oprócz straconego czasu na poszukiwanie i przeszkolenie nowego pracownika,
  • Odpowiedz
@DannyMurillo: http://www.wykop.pl/wpis/21617397/k---a-mac-2-5-miesiaca-zatrudniona-nowa-dziewczyna/
@Ragnarokk: moja w pierwszym trymestrze miała takie dni, że nie mogła wstać z łóżka i spała po 14h na dobę, mimo że ciąża przebiega prawidłowo. Teraz jest 4-ty miesiąc i już lepiej się czuje i chce chodzić do pracy, mimo że lekarz jej chciał dać zwolnienie od razu na całą ciążę. Nie wiem na jakiej podstawie uważasz że to w większości przypadków szwindel
@RocketQueen:
  • Odpowiedz
Są przypadki, nie przeczę. Możliwe, że i dziewczyna z hiostoryjki cytowanej tak miała. Ale to, że wiele zwolnień ciążowych jest fikcją nie jest raczej tajemnicą poliszynela. Na tym zachodzie, o którym wzmiankujesz, jest jednak trochę inna mentalność, tam ludzie nie kombinują na całego, tylko by oszukać państwo (a w tym przypadku trochę i pracodawce, bo i poniósł koszty zatrudnienia i wyszkolenia, i przez miesiąc jeszcze on płaci).
Oczywiście nie
  • Odpowiedz
@lewak_zbierajacy_minusy: Może na zachodzie pracownica zachodzi w ciaże jak człowiek, po tym jak już dała firmie coś od siebie a nie zatrudnia z założeniem że pójdzie na ciążowe L4 i de facto wydyma pracodawce.
I nie, nie wierze w takie przypadki.

Takiej to mi nie szkoda, mam nadzieje że gościu w-----e ją tak szybko jak juz będzie mógł za taką akcje, szkoda uczciwych lasek które nie dostaną roboty bo jeden
  • Odpowiedz
@MalyRogalik czy Ty wiesz ile 'kosztuje' ciąża? Wszystkie wizyty u ginekologa, badania, leki, wyprawki dla dziecka i te sprawy? I wyobrażasz sobie płacenie za to tylko z jednej pensji, plus czynsz, utrzymanie i te sprawy? Nie uważam, oczywiście, że ciąża to choroba, ale różne kobiety różnie to przechodzą, i w tym momencie najważniejsze jest dobrostan psychiczny i fizyczny kobiety i dziecka, a nie janusza i jego firmy.
  • Odpowiedz
Żeby nie było, że to jest jednak tylko moje złudzenie: http://mamadu.pl/119817,jestem-w-ciazy-wiec-ide-na-zwolnienie-lekarskie-jakies-problemy-ze-zdrowiem-skadze-ale-po-co-mam-pracowac
A ciężko uznać portal mamadu za nieprzyjazny matkom. Może też na to tak patrzę, że sam znam przykład takiej dziewczyny i wiem też, że to była z góry zaplanowana akcja (bo się sama chwaliła).

Oczywiście nie należy moim zdaniem przeginać w drugą stronę i w przypadku najmniejszych realnych wątpliwości należy od razu korzystać z przysługujących praw. Zdrowie matki
  • Odpowiedz