Wpis z mikrobloga

Mirasy z #motoryzacja #offroad przymierzam się do zakupu czegoś z napędem na cztery koła, coś do wypadów za miasto bądź na "poligon" tzn łąkę :) Co zrobię z e39 którą jeżdżę na co dzień jeszcze nie wiem.

Stwierdziłem, że zamiast pakować się w coś kilkuletniego pójdę w kilkunastoletnie, sprawdzone konstrukcje. Miał być jeep, zj bądź wj, jednak po tym jak ciężko jest znaleźć coś ciekawego w przystępnej cenie zacząłem się rozglądać za innymi markami. Auto musi być większe niż 3-drzwiowy patrol co byśmy mogli z tyłu posadzić w foteliku syna i zabrać troche gratów jadąc na 2gi koniec kraju do rodziny.

Kilka dni temu byłem oglądać takiego to Pathfindera: https://www.otomoto.pl/oferta/nissan-pathfinder-oplacony-gotowy-do-rejestracji-ID6yDcGh.html Auto wydaje się trochę wymęczone, środek do prania (nie jest źle, ale raz na życie konkretne sprzątanie by mu się przydało). Z zewnątrz blachy nad kołami zjedzone (w internetach znalazłem już dawce), a chromowane detale lezą w bagażniku. Udało się troche utargować więc wyszło mi na zero z blacharką. Silnik chodzi, wydaje mi się, ze któraś z rolek do wymiany, ale ręki uciąć nie dam.
Teraz pytanie: na co patrzeć podczas bardziej szczegółowych oględzin na podnośniku etc. ewentualne wycieki, gumy itp. to standard, jak podejść do takiego auta co by nie kupić kupy złomu który będzie więcej stał u mechanika niż cieszył właściciela?

#kupujzwykopem #nissan #jeep #patrol #4x4
Ardeni - Mirasy z #motoryzacja #offroad przymierzam się do zakupu czegoś z napędem na...

źródło: comment_zYqirImGCvs6ZtLgrVt0uRNZDCSUCjgG.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bigger: m57 lata na EDC16 a to ogarnia zwykły BDM100 więc jeśli chodzi o wycięcie zbędnej elektroniki to nie jakaś czarna magia. W każdym razie całkiem fajny, dostępny i niezbyt kosztowny swap. Na jeep orgu ten silnik trafił do WJta zamiast 3.1 włoskiej padaki by VM.
  • Odpowiedz
@BratProgramisty: A to juz nie wiem, bo ja taki biegly nie jestem. Ale samego m57 jest podobno kilka rodzai i tylko jeden sie nadaje. Dawca musi byc zdrowy itd.. Wszyscy , ktorzy zaczeli swapowac v8 od chev'y do patrola dali rade. Z warsztatow (!) , ktore probowaly swapowac BMW polowiczny sukces odbiosly 3. Robi to w sumie fabryka4x4 i jakies 2 inne, ktorych nie znam.

Ale jakbym teraz mial Patrola
  • Odpowiedz
@bigger: Dzięki za dużo dobrego tekstu
- raczej wyjazdy bliżej dalej, żadnego nurkowania ze słomką w jeziorze.
- Przejrzałem sobie jeszcze co tam u WJ, jest takie coś: https://www.otomoto.pl/oferta/jeep-grand-cherokee-jeep-grand-cherokee-4-0-lpg-sekwencja-laredo-skora-automat-4x4-ID6yHCmB.html raczej nie handlarz, coś podłubał, prawy błotnik odstaje. Jak się ma zj (poliftowy) do wj?

Namieszaliście mi tak, że znów nie zasnę, Nissana podaruje i kolejne pół roku spędzę z e39, na którą nie mogę narzekać, znudziła się po prostu :)
  • Odpowiedz