Mam takie pytanie, jeżeli chcę przejechać prosto na takim skrzyżowaniu (czerwony kwadracik to auto, układ drogi jak na screenie) to z lewym kierunkowskazem czy bez ? Niby jadę prosto ale jednak jak widzę, często na takich skrzyżowaniach to ludzie różnie jeżdżą. Wiadomo że jak ktoś mi nadjeżdża z prawej to go przepuszczam bo zasada prawej strony ale właśnie z tym cholernym kierunkiem, włączać czy nie. Ktoś może wyjaśnić ?
@Spermion: Jedziesz prosto - bez kierunku. Jedziesz w prawo - z kierunkiem. Ot, cała filozofia. Ci, co uważają, że jak jadą z pierwszeństwem lub wzdłuż linii to nie muszą - są w błędzie.
@Mamuts: @GSXR600: po co prawy kierunek skoro nie zmienia pasa ruchu? jedzie prosto ale przecina pas, u mnie na osiedlu jest identyczna sytuacja i nie wyobrażam sobie nie wrzucić lewego kierunku, a wrzucać prawy oO Jade w prawo - ale ciągle swoim pasem, na zakrętach też wrzucacie prawy kierunek bo droga prowadzi w prawo?
@Mamuts: Po prostu tyle rzeczy co na takich skrzyżowaniach widziałem to się w pale nie mieści. Wole się upewnić i w razie jak by kiedyś jakiś wypadek, to może przynajmniej nie będzie z mojej winy.
@silwek: Tu raczej chodzi o to że tak jest gdzieś w przepisach i na egzaminach tego uczą. Przykład ul. dolna 3 Maja w Lublinie. Wygląda to tak jak na screenie, prawie nikt kierunkowskazu lewego nie włącza a powinno się, bo niby zmiana kierunku jazdy.
@Spermion: pytanie czy chcesz miec racje czy caly samochód. CZY wrzucenie kierunku cos cie kosztuje? CZY wrzucenie kierunku spowoduje bledna informacje utrudniajaca ruch? CZY kierinkowskaz pomoze w plynnosci i bezpieczenstwie ruchu?
@Spermion: na tym skrzyzowaniu widzimy linie przerywaną, przez którą mozna skręcić w lewo, dlatego nie można dac kierunku lewego jeśli jedziesz prosto. Żeby pojechac dalej droga z pierwszeństwem trzeba mignąc 2 razy lewym i raz prawym. Niemignięcie niczym powoduje ze zgodnie z przepisami ruchu drogowego musisz byc konsekwentny i w--------ć sie w znak i na trawnik. Każdy kto uważa inaczej niech odda prawko.
@sorhu: a jazda łukiem w prawo jest w sytuacji z obrazka skrętem w prawo? Chyba że to jednak nie jest łuk i chodzi rzeczywiście o ewidentny skręt, na obrazku to tak "pół na pół" wygląda.
Mega udany debiut, nie mogłem zrobić nic lepiej, nie mogłem być tego dnia wyżej, sprawiedliwie oceniony. Życiowa forma, waga 6kg większa niż 1,5 roku temu, czyli 4kg czystej masy mięśniowej dobudowane rocznie uśredniając.
Mam takie pytanie, jeżeli chcę przejechać prosto na takim skrzyżowaniu (czerwony kwadracik to auto, układ drogi jak na screenie) to z lewym kierunkowskazem czy bez ? Niby jadę prosto ale jednak jak widzę, często na takich skrzyżowaniach to ludzie różnie jeżdżą. Wiadomo że jak ktoś mi nadjeżdża z prawej to go przepuszczam bo zasada prawej strony ale właśnie z tym cholernym kierunkiem, włączać czy nie. Ktoś może wyjaśnić ?
#prawojazdy #jedzbezpiecznie
źródło: comment_Y9enQgzkkiptvpu3tSI8jGLP5EJ3mWET.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Jedziesz prosto, nie dajesz kierunkowskazu.
Skręcasz w prawo, dajesz prawy kierunkowskaz.
Proste.
Ale większość robi źle. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Krótko, zwięźle i na temat.
Dziękuje bardzo.
Komentarz usunięty przez autora
po co prawy kierunek skoro nie zmienia pasa ruchu?
jedzie prosto ale przecina pas, u mnie na osiedlu jest identyczna sytuacja i nie wyobrażam sobie nie wrzucić lewego kierunku, a wrzucać prawy oO
Jade w prawo - ale ciągle swoim pasem, na zakrętach też wrzucacie prawy kierunek bo droga prowadzi w prawo?
Po prostu tyle rzeczy co na takich skrzyżowaniach widziałem to się w pale nie mieści.
Wole się upewnić i w razie jak by kiedyś jakiś wypadek, to może przynajmniej nie będzie z mojej winy.
Przykład ul. dolna 3 Maja w Lublinie. Wygląda to tak jak na screenie, prawie nikt kierunkowskazu lewego nie włącza a powinno się, bo niby zmiana kierunku jazdy.
źródło: comment_em3nLzYRYNKRO9dAhK1FSkIuF1hHU0Ig.jpg
PobierzCZY wrzucenie kierunku cos cie kosztuje?
CZY wrzucenie kierunku spowoduje bledna informacje utrudniajaca ruch?
CZY kierinkowskaz pomoze w plynnosci i bezpieczenstwie ruchu?
No wlasnie
Nigdzie w przepisach nie ma, że przy zjeździe z głównej w podporządkowaną trzeba włączyć kierunkowskaz... Ech... Mity i głupoty.
Zmiana pasa ruchu, to tak, oczywiście.
Ale jazda prosto na skrzyżowaniu to nie jest zmiana pasa ruchu.
@sorhu: a jazda łukiem w prawo jest w sytuacji z obrazka skrętem w prawo? Chyba że to jednak nie jest łuk i chodzi rzeczywiście o ewidentny skręt, na obrazku to tak "pół na pół" wygląda.