Wpis z mikrobloga

W np duzych miastach czesto traci sie kase na zywnosc

@TypowyNerd: no to jest jedyny element ktorego jestem swiadom, bo ciagle jedzenie na miescie nie pomaga ( ͡° ʖ̯ ͡°)
z drugiej storny jak mysle ile czasu trace na zakupy gotowanie sprzatanie to jakos wole dalej jesc na miescie

@sidhellfire: powiem Ci, ze ciekawy pomysl, tylko ze trzymanie mojej kasy to jest cos za co powinienies
@PanKara: praktycznie to po prostu outsourcing oszczędzania. Za wykonywanie usług się płaci. Myślę, że moja oferta w cale nie jest nie do zaakceptowania. Za mniej jak 134zł/mc (czyli cenę np. multisporta) masz ponad 660zł oszczędności na miesiąc.
@PanKara:

Stary, zaufaj mi tez jestem leniem i wole kupic sobie zarcie niz je przygotowac ale zredukowalem miesieczny koszt jedzenia o £150, przy tym jestem lepiej odzywiony bo z rana kupic gdzies pozywne sniadanie to wymaga zaangazowania. W praktyce sniadanie je sie #!$%@? i drogie.

Kupuj sobie raz w tygodniu jedzenie na sniadania oraz kolacje, i jedz lunch na miescie.

Przygotowanie jajka z rana i polozenie sera na chleb to 15min
@TypowyNerd: Biletów nie uzywam bo mam 15min z buta do pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Po podwyzce o 50% dalej zostaje mi na koniec miesiaca tyle samo ( ͡° ʖ̯ ͡°)

i nie czuje sie jak biedak, bardziej jak debil bez zaplecza finansowego na czarna godzine
@PanKara:

Excel - Si.

Nic nie grupuj, na zywca to wrzuc tam i z czasem rozbuduj arkusz o jakas funkcjonalnosc, zrob tam lad i sklad tak jak uwazasz.

Bez sensu jest dodawac sobie problem z organizacja arkusza gdy powodem jego tworzenia jest problem z organizacja finansow. Skup sie na tym co wazne.
@PanKara: poczytaj sobie:
http://jakoszczedzacpieniadze.pl/

a jak nie masz czasu to:
ile masz kosztów stałych:
czynsz
kredyt
rachunki
zakupy (takie konieczne w stylu chemia do domu, żarcie etc.)
Zsumuj to, a jak nie wiesz to oznacza, że jednak musisz poczytać ten blog i przez styczeń wszystko sobie zapisać.
Jak już będziesz wiedział to z pozostałej kwoty zastanów się ile chcesz oszczędzać a ile przepieprzać?
Od lutego załóż subkonta:
1) Rachunki
2) oszczędności
jak wyliczyć jaką sumę mam przelać?

Subkonta w wbk nie działają ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@PanKara: Padła już odpowiedź, że najlepiej przeleć ustaloną kwotę po wypłacie na subkonto, ale nie jest przeszkodą ich brak w wbk, bo nawet lepiej, jeśli nie będzie to konto, z którego wypłacimy pieniądze w sekundę lub maksymalnie kilkanaście minut z innego banku. Można wybrać konto prowadzone przez polskie banki, z którego wypłata
@nick_wymazany: @PanKara:
Istotna kwestia. Ja oszczędności dzielę na 3 kategorie:
1) Poduszka finansowa -> zgromadzona gotówka, która pozwoli na spokojne przeżycie wielokrotność 6 miesięcznych wydatków (ja komfort jednak łapie jak mam 1 rok zapasu)
2) Czarna godzina -> nie myl z nieprzewidzianymi wydatkami (w stylu nagły remont samochodu).
3) Celowe np. wyjazd na Bali (coś czego nie wygospodarujesz z jednej pensji).

Celowo w tej grupie nie ma "oszczędności emerytalnych". Uważam,
Celowo w tej grupie nie ma "oszczędności emerytalnych". Uważam, że wydajniejszy jest pomysł "inwestycji emerytalnej". Czyli czegoś, co da określony dochód pasywny w momencie gdy przestajemy pracować zarobkowo. Wówczas momentem przejścia na emeryturę może być nie kryterium wieku, a kryterium kwoty. Tzn w momencie, kiedy na wszystkie Twoje bieżące potrzeby masz gotówkę z dochodu pasywnego to już nie musisz pracować, tylko możesz.

@szcz33pan: @PanKara:

Do tego zmierzałem. Jakiekolwiek oszczędności powinny
@nick_wymazany: Ładny excel, ale:
1) Brakuje informacji po ile kupowałeś akcje spółek, które jednak dywidendy nie wypłaciły (jeszcze)
2) Rozumiem, że podałeś jednostkową cenę akcji, a pewnie akcji kupowałeś N.
Nie jestem w stanie się odnieść do stopy zwrotu, rozmawiałem z ludźmi, co grali pod dywideny, ale mieli kiepskie momenty wejścia (nie kupowali KGHMu po 34 zł) i w zasadzie po 5 latach dywidendy nie pokryły jeszcze strat z różnicy na
@szcz33pan: Ad.1. Nie brakuje, bo nie kupujemy prawie wcale spółek nie wypłacających dywidend.
Ad.2. Procentowo będzie to samo.

Czy wejście było kiepskie będą mogli stwierdzić bardziej obiektywnie po okresie minimum 10 lat. W przypadku KGHM mieli pecha trafić na decyzję rządu o wprowadzeniu wysokiego podatku od kopalin.
Kluczowe w tym modelu jest inwestowanie maksymalnie 1% kapitału w jedną spółkę, czyli posiadanie ich minimum 100. Wtedy gorsze wejście w KGHM oraz kilka
@nick_wymazany: To nie rozumiem w takim razie komentarza w excelu np.:
PEP (PEP) sporadyczna dywidenda
PHN (PHN) 3 lata
POLICE (PCE) sporadyczna dywidenda
POLIMEXMS (PXM) zaprzestali wypłat (sprzedana)
POLNORD (PND) sporadyczna dywidenda
PRAIRIE (PDZ) brak
QUERCUS (QRS) sporadyczna dywidenda
RAFAKO (RFK) sporadyczna dywidenda
IDEABANK (IDA) sporadyczna dywidenda
IMPEXMET (IPX) sporadyczna dywidenda
INTEGERPL (ITG) brak
IZOBLOK (IZB) brak
JWCONSTR (JWC) brak
BUMECH (BMC) brak
BYTOM (BTM) brak
CFI (CFI) brak
CIGAMES (CIG)
@szcz33pan: Zgadza się. Wybrałem w większości spółki, które płacą dywidendy regularnie. Chciałem pokazać przede wszystkim, że znaczący dochód jest z dywidend, a nie zawsze z samej zmiany kursu.
Brak - to chyba jasne. Sporadyczna dywidenda = albo dawno wypłacana, albo bardzo nieregularnie. 1 raz, 2 razy = kiedyś. 1 rok, 2 lata = ostatnie lata [i te ostatnie spółki powinienem już wpisać w excelu jako kupione, ale pomijałem z braku czasu].