Wpis z mikrobloga

Co się #!$%@?ło. Wchodze do sklepu, niedaleko mojego domu. Kupuję sok do roboty. Chce placic karta. Wąsaty Janusz-sprzedawca mi mowi, zeplatnosc karta od 5 zl, sok 4... o Ty #!$%@?, cebulaku... Ja mówię, ze takie cos nie jest legalne. On: w naszym sklepi jest. Dzisiaj zglaszam do banku. Zobaczymy, czy będzie miał boliznes jak mu terminal zabiorą albo zaplaci karę. Pamietajcie Mireczki, NIE ISTNIEJE MINIMALNA PLATNOSC KARTĄ. Prowizje za terminal to groszowe sprawy. Zglaszacie do swojego banku, ze w tym sklepie taka to inba z limitami a bank dalej kreci gownoburze sam. ( ),
  • 223
@JakisTakiNick: Ale w tym momencie jest już po ptakach, bo transakcja miała miejsce parę dni temu ( ͡° ͜ʖ ͡°) A nawet jeśli coś z tym zrobią to co? Milion złotych kary dostanie? Po prostu zabiorą mu terminal w najgorszym razie a Janusz pójdzie do inneego operatora po nowy terminal.
@Pantokrator: Rozumiem, że nie płacisz wmarkecie kartą skoro nie chcesz żeby wiedzieli co jesz? :D Bo na pewno się biedronka pruje na psiarni z tego :D Prawda jest taka, że jakby chcieli to już wiedzieliby całkiem sporo o Tobie i nie potrzebują do tego wszystkiego tego, że zapłaciłeś dwa razy komuś za wykopanie rowu, albo że poza cotygodniowymi zakupami wziąłeś jeszcze gume kulke z kiosku..
To klient ma płacić za przedsiębiorcę?

@JakisTakiNick:
A jak inaczej, przedsiębiorca za klienta czy klient za drugiego klienta?

Raczej bez patologii to powinno być tak, że klient płaci za siebie - generuje dodatkowy koszt (np. dostawa, pakowanie, płatność kartą...), to go pokrywa. Co nie stoi na przeszkodzie temu, żeby przedsiębiorca zdecydował inaczej.
@NieTakiCebulak:
- broń wolności gospodarczej i wolnego rynku
- buldup bo właściciel nie zgadza się na cebulacką transakcje do której będzie musiał dopłacić
- płacz że za mało biurokracja go gnębi i za słabo zmusza do spełniania twoich zachcianek więc dopisuj sobie zapisy zagranicznych banków do polskiego prawa

Nikt tak jak wykop nie #!$%@? logiki.
@koob: ogolne warunki umowy, wiem ze chciałeś byc bystry i smieszny :(

Taki ze to sa jedyne momenty kiedy mozna odmowic zgodnie z prawem, tylko ze w Polsce malo kto to egzekwuje - wezwiesz policje bo nie przyjeli pieniądza elektronicznego? (x lat temu jak dobrze pamiętam sad przyjal ze trzeba bronic w takich sytuacjach klienta).

W połączeniu z KC i wstepem do ustawy o usługach płatniczych masz odpowiedź.

Dlatego najłatwiejsze sa