Wpis z mikrobloga

Piernik staropolski (dojrzewający)
* przekładany powidłami śliwkowymi własnej produkcji z czekoladą oraz masą orzechową z kropelką ( ͡º ͜ʖ͡º) spirytusu
* oblany czekoladą
* ozdobiony orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką pomarańczową własnej produkcji

Przekrój piernika (przed oblaniem czekoladą) w komentarzu

#pieczzwykopem #gotujzwykopem #piernik
Pobierz zgubilam_kredki - Piernik staropolski (dojrzewający)
* przekładany powidłami śliwkowy...
źródło: comment_X9TBSSUACi7GfiFZ79vIfjZO7VUZrk06.jpg
  • 26
@cziastko: trochę mi zajęło spisania wszystkiego ( ͡º ͜ʖ͡º) no to po kolei:

PIERNIK STAROPOLSKI
Składniki:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
80 g przyprawy do piernika
Miód, cukier i masło podgrzać, mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Później doprowadzić do wrzenia i
@cziastko:

POWIDŁA ŚLIWKOWE
Składniki:
dowolna ilość śliwek
7 dni
garnek z grubym dnem
Śliwki wyprostować (o ile się da). Gotować po kilka godzin dziennie przez 7 dni, aż skórki się rozgotują, a powidła będą gęste i nabiorą ciemnego koloru. Dosłodzić wedle uznania (ja tego nie robię).

CZEKOŚLIWKA
Składniki:
500 g powideł śliwkowych
pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką)
cukier do smaku
Powidła podgrzać. Dorzucić czekoladę i ewentualny cukier, mieszać do rozpuszczenia.
@cziastko:

PIJANA MASA ORZECHOWA
Składniki:
300 g orzechów włoskich bez skorupek
pół szklanki śmietany 30%
ćwierć szklanki mleka
pół szklanki cukru
spirytus do smaku
Orzechy zmielić. Śmietanę, mleko i cukier podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru. Płynu nie studzić, od razu wsypać orzechy i wymieszać. Doprawić spirytusem do smaku.

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA
Składniki:
skórka obrana z trzech pomarańczy (porządnie wyszorowanych i wyparzonych)
150 g cukru
200 g wody
Skórkę z pomarańczy zdjąć