Aktywne Wpisy
czerwonykomuch +91
35 lat kapitalistycznej propagandy tak bardzo poryło mózgi pracowników, że chcą oni - z własnej woli - spędzać w pracy więcej czasu za to samo wynagrodzenie.
Tak, dobrze czytasz. 23,9% obywateli jest zdecydowanie przeciwna skróceniu tygodnia pracy do 4 dni przy zachowaniu tego samego wynagrodzenia. 15% raczej przeciwna. Wśród trzydziestolatków, którzy powinni już przecież coś tam ogarniać i nie nabierać się tak łatwo na kapitalistyczne brednie, 52% woli pracować dłużej za to
Tak, dobrze czytasz. 23,9% obywateli jest zdecydowanie przeciwna skróceniu tygodnia pracy do 4 dni przy zachowaniu tego samego wynagrodzenia. 15% raczej przeciwna. Wśród trzydziestolatków, którzy powinni już przecież coś tam ogarniać i nie nabierać się tak łatwo na kapitalistyczne brednie, 52% woli pracować dłużej za to
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
* przekładany powidłami śliwkowymi własnej produkcji z czekoladą oraz masą orzechową z kropelką ( ͡º ͜ʖ͡º) spirytusu
* oblany czekoladą
* ozdobiony orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką pomarańczową własnej produkcji
Przekrój piernika (przed oblaniem czekoladą) w komentarzu
#pieczzwykopem #gotujzwykopem #piernik
@zgubilam_kredki: Ale, że pomarańcze własej produkcji?
@Saute: kandyzowana skórka własnej produkcji, nad własnymi pomarańczami jeszcze pracuję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@cziastko: miła Pani się przypomni po 20:00, to ja Pani wszystko, jak na spowiedzi (ʘ‿ʘ)
Wynika z niego, że jesteś sługo Szatana ( ͡º ͜ʖ͡º)
kiedy moge odebrac :3
@arrent: od Teściów wracam jutro, ale nie gwarantuję, że coś się ostanie. Zawsze możesz złożyć zamówienie na przyszły rok! ( ͡º ͜ʖ͡º)
PIERNIK STAROPOLSKI
Składniki:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
80 g przyprawy do piernika
Miód, cukier i masło podgrzać, mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Później doprowadzić do wrzenia i
POWIDŁA ŚLIWKOWE
Składniki:
dowolna ilość śliwek
7 dni
garnek z grubym dnem
Śliwki wyprostować (o ile się da). Gotować po kilka godzin dziennie przez 7 dni, aż skórki się rozgotują, a powidła będą gęste i nabiorą ciemnego koloru. Dosłodzić wedle uznania (ja tego nie robię).
CZEKOŚLIWKA
Składniki:
500 g powideł śliwkowych
pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką)
cukier do smaku
Powidła podgrzać. Dorzucić czekoladę i ewentualny cukier, mieszać do rozpuszczenia.
PIJANA MASA ORZECHOWA
Składniki:
300 g orzechów włoskich bez skorupek
pół szklanki śmietany 30%
ćwierć szklanki mleka
pół szklanki cukru
spirytus do smaku
Orzechy zmielić. Śmietanę, mleko i cukier podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru. Płynu nie studzić, od razu wsypać orzechy i wymieszać. Doprawić spirytusem do smaku.
KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA
Składniki:
skórka obrana z trzech pomarańczy (porządnie wyszorowanych i wyparzonych)
150 g cukru
200 g wody
Skórkę z pomarańczy zdjąć