Wpis z mikrobloga

Mireczki, chyba dysk mi się sypie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
http://i.imgur.com/etdMaxz.jpg
Wyczuwam woń agonii, windows jeszcze bootuje, ale wolno się włącza, straciłem kompletnie dostęp do folderu Obrazy (folder jest uszkodzony i nieczytelny). HDTune wykrył około 2% bad sectorów w różnych miejscach na dysku.
Czy to na 100% fizyczne uszkodzenie dysku (SSD)?
#komputery
TheQuake - Mireczki, chyba dysk mi się sypie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
http://i.imgur.com/etdMaxz....

źródło: comment_cNPbDHW5Nm0l0mLZWaqZxuTmVgvXqky1.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheQuake dla pewnosci przeskanuj w poszukiwaniu rookit, malware i innego syfu. Ostatnim razem(bylo to dawno) jak zlapalem syf to zabierał mi powoli dostep do mojego dysku, wlaczenie glupiego folderu zabieralo czasem 5 minut.. I zrob lepiej kopie zapasowa plikow poki to mozliwe, bo u mnie skonczylo sie na formacie :/
  • Odpowiedz
@TheQuake: nie chyba ale na pewno - zgrywaj wszystko póki się da

Czy to na 100% fizyczne uszkodzenie dysku (SSD)?

moim zdaniem nie uszkodzenie a wyczerpanie limitu zapisów w komórkach pamięci
  • Odpowiedz
Co wy za głupoty gadacie, przecież tutaj są 3 błędne zastąpione sektory i tyle

@Jurigag: jakie 3 kolego? ja widzę 108 ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

• Odpowiedz
@Jurigag: @paprok: Mam ten dysk podzielony na dwie partycje, druga partycja (niesystemowa) jest niby czysta, wolna od błędów. Zaktualizowałem firmware dysku, spróbuję sformatować partycję systemową i zobaczę czy coś się zmieni.
  • Odpowiedz
@TheQuake: partycjonowanie nie ma nic do rzeczy... na klasycznym dysku (o ile nie było head-crash) to można zakombinować i wyciąć odpowiednim partycjonowaniem uszkodzone obszary. jeżeli chodzi o SSD to jak flash się kończy to już nic nie poradzisz... tylko przedłużasz agonię. w firmware jest zaimplementowane wear-leveling (czyli równomierne rozkładanie "obciążenia" komórek). jak się zaczął sypać to niedługo zdechnie kompletnie.
  • Odpowiedz
Dobra, dysk jednak leci do Tajwanu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Adata nie ma żadnych serwisów w Polsce. Napisałem do ich supportu, który kazał zrobić mi zdjęcia dysku i im podesłać, powstało żądanie RMA czyli w skrócie muszę im odesłać dysk aby uzyskać (najprawdopodobniej) nowy. Wysyłam na swój koszt, oni odsyłają mi na swój. Z tego co patrzyłem po cennikach Poczty Polskiej taka paczusia (wariant 100g-350g) powinna starczyć.
  • Odpowiedz