Wpis z mikrobloga

A potem się dziwić, że ludzie tak jeżdżą skoro "w gazetach tak piszo!". Ok, wg przepisów można tak rondo objechac, ale nie powinno się bo przy dużym ruchu powoduje to zatory. Mogli dodać taka adnotację chociaż. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

W komentarzach inne ciekawe sytuacje, o których warto wiedzieć.
#prawo #prawojazdy #samochody #dyskusje #przepisydrogowe
Krupier - A potem się dziwić, że ludzie tak jeżdżą skoro "w gazetach tak piszo!". Ok,...

źródło: comment_lHoKcy0djsWKIxZoo8ieyIdzXNQqNQbJ.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krupier: w tym 4 zdjęciu ma pierwszeństwo jeżeli to jest jeden pas taki szeroki, jak by były wymalowane pasy na jezdni to już by nie miał .

w 3 zdjęciu to chyba nikt wątpliwości nie powinien mieć ....

w 2 zdjęciu wiadomo, że zawracający ma pierwszeństwo w tym przypadku, bo 1 ma sygnalizator ze strzałką, więc musi każdemu ustąpić i nawet powinien się zatrzymać przed sygnalizatorem, a nie tylko zwolnić,
  • Odpowiedz
@Krupier: Szczerze to też tylko po zewnętrznym jeżdżę. Takie ronda to rak, na wewnętrznym pasie podczas próby zjechania każdy może w ciebie legalnie uderzyć i będzie to twoja wina.

Szkoda nerwów, lepiej na spokojnie po zewnętrznym jechać.

I tak dobrze bo coraz więcej takich rakowych rond przerabiają na prawilne turbinowe. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@artur1792: no właśnie zawracajacy ma pierwszeństwo zawsze w takiej sytuacji, nie musi być warunkowej strzałki dla tego z podporządkowanej.

3 sytuacja tak jak mówiłem, mam pod domem takie skrzyżowanie. Nawet dziś mi gość wyjechał ze strefy zdziwiony, że mu nie ustępuję.

@epll: bez przesady, ja zawsze zajmuję wewnętrzny jak skręcamy gdzieś dalej czy zawracam i nie mam problemów.
  • Odpowiedz
@Krupier: Wszystko zależy pewnie od miejsca i miasta. W Łodzi przez 4-5 lat ciągłych remontów ludzie już tak agresywnie i szybko jeżdżą, że nadmierne kombinowanie może się źle skończyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
no właśnie zawracajacy ma pierwszeństwo zawsze w takiej sytuacji, nie musi być warunkowej strzałki dla tego z podporządkowanej.

@Krupier: nie, nie ma zawsze, na normalnym skrzyżowaniu, gdzie nie ma sygnalizacji i są dwie jezdnie to zawracający nie ma pierwszeństwa
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@artur1792: no widzisz, wg mnie też nie, a kiedyś na wykopie była wielka g---o burza o to, że jednak ma. I faktycznie, PoRD tego nie reguluje wprost, jest to wyjaśnione tutaj:

https://www.l-instruktor.pl/wokol-prawa/jak-to-jest-z-tym-zawracaniem.html

http://m.interia.pl/poboczem/news,nId,279619
I zawracajacy niestety ma pierwszeństwo mimo, iż ten z podporządkowanej nie domyśli się czy ten pojazd zawracal czy skręcal w lewo.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@VelicoFides: trochę inna sytuacja bo na filmie pas blokują stojące samochody, a na jezdni nie ma strefy wyłączonej z ruchu.

W sumie nie wiem kto w tej sprawie ma rację.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@VelicoFides: no właśnie problem w tym, że to jest jeden pas, ale on się nie kończy tylko zwęża. Kończacy się pas jest oznaczony poziomymi strzałkami.

Niemniej jednak ciekawa sytuacja, tak jak pisałem, nigdy wcześniej się nad tym jakoś specjalnie nie zastanawiałem i osobiście pewnie też bym ustępował pierwszeństwa.
  • Odpowiedz