Wpis z mikrobloga

@Felonious_Gru: Linux to system dla hobbystów. Coś jak modelarstwo. W każdym hipermarkecie można sobie kupić drona z kamerką gotowego do lotu w minutę po wyjęciu z pudełka, ale istnieją też ludzie, dla których pełnią satysfakcji jest złożenie i skonfigurowanie wszystkiego od zera. Tak samo z systemami operacyjnymi. Jak chcę się pobawić w obsługę systemu na niskim poziomie, to odpalam Linuksa. Jak chcę zrobić cokolwiek konkretnego i pożytecznego, to przełączam się
  • Odpowiedz
Ale zanim usiądę do laptopa to nagotuje sobie garnek saguni

Bigos może nie pomóc ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@namrab: ale wiesz że są distro które działają out-of-the-box? I również polecam @Felonious_Gru najzwyczajniej Minta (na zwykłym środowisku, Cinammon - ładne, przejrzyste, bardzo łatwo zmienić wygląd na wybrany). Drivery nawet do grafiki powinny zaskoczyć samoczynnie; ba, Mint sam obsłuży zamknięte (własnościowe) drivery do kart graficznych, ale trzeba je włączyć w aplecie "Menedżer sterowników". Znacznie łatwiej niż w Windowsie, bo po prostu wybierasz z listy (picrel) i masz ( ͡
aso824 - @namrab: ale wiesz że są distro które działają out-of-the-box? I również pol...

źródło: comment_l1nj5SInDvPBMVxz2eaucmkBZWDiE3q0.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Jeszcze dodam; owszem, występują problemy czasami i trzeba pogrzebać, ale na 99% problemów jest odpowiedź na forum z paroma komendami w terminalu. Mint sam z siebie raczej problemów nie ma.
Przyznam się że u siebie mam jeden jedyny problem, sterownik do karty dźwiękowej powoduje że cały czas jest cichy szum w słuchawkach, aż nie wyciszę do zero procent. Ale to nowiutka płyta, Intel pewnie wyda własny driver pod linuksa albo ten otwartoźródłowy
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru: Z Unity jest już lepiej. Przez długi czas mocno krzaczyło. Obecnie jest na prawdę całkiem całkiem. a na chroma się nie 'nerwuj bo na linuchu to wersja open source działa na prawdę spoko (chyba, że masz jakiś powód by sprzedawać dane bezpośrednio do Google :D

Powodzenia z czymkolwiek ubuntupodobnym.
  • Odpowiedz