Wpis z mikrobloga

pytanie:
#webdev
W robocie pojawiła się rozmowa na temat "spacji" pomiędzy elementami html np spanami.
Całe życie miałem w głowie, że nie można dawać spacji między elementami html bo od odstępów jest css.
Szukam od rana potwierdzenia mojego założenia, ale nie mogę znaleźć:(
pomoże ktoś?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Spacja to spacja, odstępy to odstępy. Daj przykład, bo generalnie jedno z drugim nie ma związku, chyba że  , ale nie wierzę, że ktoś tak robi.
  • Odpowiedz
@epi: chodzi o to że jeden z zespołów korzysta z narzędzia gdzie porobiono odstępy spacjami. Strona na produkcji dostaje kompresje html i spacje zostają wycinane:)
no i teraz rozgorzała dyskusja na temat: kto ma co poprawić, czy spacje czy kompresje :)
  • Odpowiedz
@adeer: Kompresje? Spacje, jak i inne znaki białe, w HTML po prostu ulegają "collapsowaniu" (nie znam dobrego słowa na to w j. polskim (,) ) do pojedynczej spacji. To dlatego, żeby można było dobrze formatować kod HTML w pliku.

Może jakiś przykład? Bo ja osobiście tego nie widzę.
  • Odpowiedz
@zakopiak:
1 Nazwisko
na produkcji po kompresji html dostajemy 1Nazwisko
czy jest jakiś dokument w3c czy coś co mógłbym dołączyc jako argument aby zamienili spacje na css?
  • Odpowiedz
W tym przypadku to błąd waszej kompresji, bo to nie jest odstęp (w sensie margin/padding), tylko zwykła spacja. Nie powinniście usuwać spacji pomiędzy elementami liniowymi (disaply: inline).
  • Odpowiedz
@adeer: No niestety, ale spacja to spacja. Musi się np. skalować w zależności od wielkości czcionki, także nie możesz tego ustawiać CSSem przez margin/padding. To po prostu taka sama spacja jak pomiędzy dwoma wyrazami bez tych elementów liniowych.
  • Odpowiedz
@adeer: możesz co najwyżej kompresować większą liczbę białych znaków co jednego ("\s\s\s\s\s" => "\s") ale nigdy do zera ("\s\s\s\s\s" => "")
problem może być też jeśli masz white-space: pre, ale to inna bajka
  • Odpowiedz
@Oczomyjka:
ok masz jakiś link do dokjumentacji? czy to raczej dobra praktyka?

bo apropo tego co piszesz: ogół wygląda tak:
- 3 Adrian
  • Odpowiedz
@adeer: To wynika z dobrej praktyki. Jak w przyszłości będziecie chcieli zmienić układ, to zamiast zmiany jednej linijki kodu w style.css, będzie spacje usuwać? No przecież to jest taka fuszera, że ja na freelancerce tego bym nie zrobił.
  • Odpowiedz